Vodovod i kanalizacija: Postrojenje za preradu otpadnih voda nezavršeno i nebezbjedno

“Umjesto da sve radi „na dugme“ , kako je plnirano, objekat se održava manuelno. ViK, nije od nadzora dobio niti jedan dokument za izuzetno skupu opremu koja je ugrađena, i niti jednu garanaciju, baš kao što nisu htjeli primiti niti jednu reklamaciju
646 pregleda 0 komentar(a)
press ViK, Foto: Vodovod i kanalizacija
press ViK, Foto: Vodovod i kanalizacija

Postrojenje za preradu otpadnih voda (PPOV) je nezavršeno I nebezbjedno, a kolektor na rivijeri nije dobro izveden. Oba objekta nisu tehnički primljena, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare u preduzeću Vodovod i Kanalizacija (ViK) čiji radnici “silom prilika” održavaju PPOV i kolektor .

“Zbog neadekvatnog održavanja, za koje nemamo sredstva i nepostojanja dokumentacije, rezervnih dijelova i alata, ionako djelimično funkcionalna oprema i dijelovi sistema su nepouzdani, tako da posljednje dvije nedjelje, osoblje PPOV upravlja manualeno , što je dugoročno neodrživo”, kazao je šef postrojenja Nenad Konjević.

Prema njegovim riječima ključni rizik za rad PPOV, predstavlja nefunkcionalna oprema i SCADA sistem za upravljanje i regulaciju sistema.

Opština Herceg Novi je da bi prevazišla problem , potpisala dva hitna ugovora, jedan sa firmom CMC koja rješava urgentne mehaničke probleme i sa Biogest internešnel, na opravci sistema za ispitivanje, za što je izdvojeno 208 hiljada eura, saopštio je Konjević.

Olivera Doklestić, direktorka ViK, je istakla da su radnici tog preduzeća morali da preuzmu upravljanjem postrojenjem, a da nisu prošli odgovarajuću obuku.

Ona je navela da je kolektor na rivijeri takođe lose izveden. “Povezivanja 11 pumpi rednom vezom, od Zelenike prema Bijeloj, sasvim je tehnički neodrživo i loše jer se koletor mjestimično nalazi i na 4 metra ispod nivoa mora. Zato je teško spriječiti prodor mora u takav kolektor i pumpno postrojenje”, navela je Doklestić.

Milan Zarić, predsjednik Odbora direktora Vodovoda i kanalizacija, je ustvrdio da je ugovor o izgradnji postrojenja za preradu otpadnih voda ( PPOV), izuzetno loš.

“Umjesto da sve radi „na dugme“ , kako je plnirano, objekat se održava manuelno. ViK, nije od nadzora dobio niti jedan dokument za izuzetno skupu opremu koja je ugrađena, i niti jednu garanaciju, baš kao što nisu htjeli primiti niti jednu reklamaciju”, kazao je Zarić.

Izgradnja postrojenja u Meljinama počela je u avgustu 2013. godine, a trebalo je da bude završena u decembru 2014. Godine. Kao i za završetak izgradnja kolektorskog sistema, čiji je dio, rokovi su nekoliko puta pomjerani.

Sredstva od 8,8 miliona eura za izgradnju postrojenja obezbjeđena su kreditom KFW banke ,a 10 odsto bilo je direktno učešće Opštine Herceg Novi.

Na površini od oko 17 hiljada kvadarata, turski izvođač Maš Gintaš izgradio fabriku u čijem krugu su upravna zgrada, kompresorska astanica , zgrade uguščivača mulja i dehidrataciju mulja , sva mehanička i elektro oprema. Postrojenje je opremljeno SBR tehnologijom za biološko-hemijsko tretiranje otpadnih voda. Trebalo bi da do 2058 godine zadovolji potrebe 65 hiljada stanovnika .

Bonus video: