Dvije Pipove rukotvorine u fundusu Vatikana

Jovović je jedini, ne samo Baranin, koji se može pohvaliti da njegove rukotvorine krase dvij enajvažnije rezidencije u Vatikanu -pape Franja i kardinala Pietra Parolina, državnog sekretara Svete stolice
493 pregleda 0 komentar(a)
Poljski novinari kod Pipa, Foto: Printscreen
Poljski novinari kod Pipa, Foto: Printscreen

Rukotvorine Filipa-Pipa Jovovića poznatog starobarskog majstora izrade suvenira, biće uskoro predstavljene poljskom TV auditorijumu. Ekipa poljske televizije “Travel Chanel” koja u Crnoj Gori od 13- 16 maja snima emisiju „Moj vodič po Crnoj Gori“, posjetila je Jovovića i u njegovoj radionici u Gretvi i zabilježila proces izrade suvenira od maslinovog drveta.

Jovović je jedini, ne samo Baranin, koji se može pohvaliti da njegove rukotvorine krase dvij enajvažnije rezidencije u Vatikanu -pape Franja i kardinala Pietra Parolina, državnog sekretara Svete stolice.

Nadbiskup barski Rok Đonlešaj predao je u februaru 2017. papi Franju tokom boravka u Svetoj stolici na Međunarodnoj biskupskoj konferenciji sv. Ćirila i Metoda, poklon iz Bara-Jovovićevstilizovani krst od maslinovog drveta. Koliko se zna, bio je to prvi poklon koji su vjernici iz Nadbiskupije barske u dugom vremenskom periodu uručili Papi.

U julu 2018, zvanićno drugi čovjek Vatikana kardinal Parolin , dok je služio svetu misu u konkatedrali Svetog Petra Apostola naTopolici, na katolički Petrovdan, dobio je na poklon Jovovićev krst sa rukama bratske ljubavi , takođe od maslinovog drveta.

Domaćin poljske TV ekipe tokom boravka u Baru bila je Turistička organizacija Bar koja je novinarima, pored Jovovićevih rukotvorina, predstavila i Staru Maslinu na Mirovici, te tradicionalnu kuhinju ove opštine.

Bonus video: