Studentska inicijativa traži povlačenje zabrane predrokova za studente koji putuju

Prikupljanje potpisa je organizovano u Podgorici, Nikšiću i Kotoru
1541 pregleda 1 komentar(a)
Sa prikupljanja potpisa, Foto: Borko Ždero
Sa prikupljanja potpisa, Foto: Borko Ždero
Ažurirano: 17.05.2019. 14:42h

Studentska inicijativa (SI) danas će predati zahtjev sa potpisima Rektoratu Univerziteta Crne Gore, a kojim traže hitno povlačenje zabrane ispitnih aktivnosti u predrokovnom periodu.

Veliki broj studenata potpisuje zahtjev kod spomenika Svetom Petru Cetinjskom u Podgorici, a do sada je skupljeno preko 500 potpisa.

Prikupljanje potpisa je organizovano u Podgorici, Nikšiću i Kotoru, a zbog dopisa Rektorata, odnosno prorektora za nastavu prof.dr Đurđice Perović, kojim se zabranjuje fakultetskim jedinicama da organizuju predrokove studentima koji su aplicirali na WAT programu, odnosno za sezonske poslove.

“Dopis stiže upravo u toku procesa predrokovnih ispita kojim se omogućavalo studentima da polažu ispite nešto ranije od propisanog nastavnim kalendarom. Predrok je pružao priliku studentima da završe svoje fakultetske obaveze i ujedno rade preko WAT programa. Napominjemo da su studenti već izdvojili veliku svotu novca kako bi pokrili troškove, takse i avionske karte, a da su neki od njih već na putu ka SAD-u, te se ovim dopisom dovode u pitanje i njihove ocjene koje su opravdali svojim znanjem i radom”.

Istakli su da zahtjevaju hitnu sjednicu Senata UCG i Upravnog odbora UCG na kojima bi se odlučilo o uklanjanju svih postojećih pravnih i birokratskih barijera za nesmetano sprovođenje vanrednog ispitnog roka za sve studente koji učestvuju u WAT program ili sezonskim poslovima.

“Napominjemo da nepostupanje po zahtjevima samo može nanijeti štetu studentima i UCG koji bi u slučaju nepostupanja prema zahtjevima pokazao da nije spreman da odgovori na potrebe studenata već krajnje neodgovorno dovodi studente, ali i profesore u veliki problem”.

Bonus video: