Inspekcija sigurnosti plovidbe: Registrujte plovila ili ih oduzimamo

Raste interesovanje za novi biznis, država upozorava da se propisi moraju poštovati
300 pregleda 2 komentar(a)
Tivat, Foto: Siniša Luković
Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 19.03.2018. 17:53h

Pred ljetnju turističku sezonu raste interesovanje preduzetnika za relativno novu privrednu djelatnost u zalivu: prevoz putnika na redovnim i vanrednim linijama manjim brzim plovilima - gliserima.

Iz Inspekcije sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor "Vijestima" je potvrđeno da je najavljen dolazak preko 50 takvih plovila čiji vlasnici namjeravaju da njima prevoze putnike u zalivu, a što će dodatno doprinijeti ljeti ionako velikim gužvama u akvatorijumu Boke.

Dodatni problem predstavlja što većina preduzetnika još nije registrovala plovila za obavljanje privredne djelatnosti prevoza putnika i opremila ih u skladu sa propisima Uprave pomorske sigurnosti za putničke čamce. Upućeni tvrde da računaju da će proći jeftinije ako prevoz putnika obavljaju plovilima registrovanim za sport i rekreaciju, što im Inspekcija sigurnosti plovidbe neće dozvoliti.

"Svako plovilo koje bude prevozilo putnike, a koje ne bude za to registrovano, biće momentalno oduzimano od vlasnika, dok se ne privede namjeni i registruje na propisan način”, kazao je “Vijestima” inspektor sigurnosti plovidbe Željko Lompar.

Dodao je da, iako vlasnici glisera za prevoz putnika računaju da će njihova osnovna prednost biti velika brzina plovidbe i time kraće trajanje vožnje u odnosu na ostale turističke i izletničke brodiće, i za njih će važiti ograničenja u brzini.

“Bez obzira što je riječ o manjim plovilima, koja za razliku od jahti i većih brodova ploveći većom brzinom ne izazivaju velike krmene valove - marete, i za njih važi ograničenje u brzini plovidbe koje u zalivu iznosi 10 čvorova, odnosno šest čvorova u Kumborskom i tjesnacu Verige. Da bi plovili brže, morale bi postojati tzv. separacione zone u kojima je dozvoljena brzina veća, ali to je u Boki, zbog ograničenog akvatorijuma, izuzetno teško primijeniti, pa stoga i za manje glisere važi ograničenje brzine kao i za sva ostala plovila u zalivu”.

Istakao je da će Inspekcija rigorozno kontrolisati poštovanje tog ograničenja i kažnjavati prekršioce. “Pomorska policija je već dobila foto-radare slične onima koje prilikom kontrolisanja brzine kretanja vozila koristi saobraćajna policija na kopnu i oni će biti intenzivno korišćeni ovog ljeta u Boki”.

Bonus video: