DIJALOG O POLITICI OBRAZOVANJA

Šehović: Studentske razmjene, PISA, stručno obrazovanje i priznavanje diploma teme za saradnju među državama

Dijalog Kine i zemalja Centralne i Istočne evrope je platforma u kojoj učestvuje 17 zemalja, nastala sa ciljem intenziviranja saradnje u obrazovanju, ali i ekonomiji, transportu, nauci i kulturi
272 pregleda 0 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Mps.gov.me
Damir Šehović, Foto: Mps.gov.me

Studentske razmjene, PISA testiranje, stručno obrazovanje i priznavanje diploma su neke od tema u kojima može biti ostvarena značajna saradnja među državama, rekao je ministar prosvjete Damir Šehović tokom učešća na Dijalogu o politici obrazovanja Kine i zemalja Centralne i Istočne evrope u Temišvaru.

Šehović je, zajedno sa ministrom prosvjete Srbije Mladenom Šarčevićem otvorio Dijalog, na poziv ministarke prosvjete Rumunije, Ekatarine Andronesku.

Dijalog je, kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, bio usmjeren na međunarodnu mobilnost i povećanje stope zaposlenosti među diplomiranim studentima, načine zadržavanja vrhunskih talenata, te kvalitet stručnog obrazovanja.

"Povezanost zemalja otvara nam mogućnosti za razmjene, ali i šansu se upoređujemo i učimo od najboljih, te dijelimo iskustva. Takvi, povezani obrazovni sistemi, svakako da su mnogo kvalitetniji i stabilniji od onih koji se grade isključivo na samodovoljnosti. Zato Crna Gora insistira na razvoju obrazovnog sistema kroz, između ostalog, saradnju sa drugima. Tako na primjer, PISA testovi daju vrijedan uvid u to kako obrazovni sistemi funkcionišu. A istovremeno, izvanredni rezultati određenih zemalja daju nam svima zadatak da razmislimo o obrazovnom konceptu koji podržava kritičko mišljenje, a ne samo ponavljanje i reprodukciju. Dodatno, dobra iskustva država u stručnom obrazovanju, pokazuju da moramo od njih učiti kako đacima stručnih škola davati stalne mogućnosti za napredovanje i povećanje kvalifikacija, a time i kvalitetno zaposlenje. Priznavanje diploma je takođe tema o kojoj je na međudržavnom nivou potrebno razgovarati, jer moramo olakšati čitav proces priznavanja, ali ga je sa druge strane potrebno učiniti još detaljnijim i pouzdanijim, a to je kompleksan zadatak“, rekao je Šehović.

Dijalog Kine i zemalja Centralne i Istočne evrope je platforma u kojoj učestvuje 17 zemalja, nastala sa ciljem intenziviranja saradnje u obrazovanju, ali i ekonomiji, transportu, nauci i kulturi.

Iz ministarstva prosvjete su naveli i da su u pripremi dva sporazuma između Crne Gore i Kine, kao i da Kina odobrava i veliki broj stipendija za crnogorske studente.

Preporučujemo za Vas