Studentska inicijativa: Polovična pobjeda, čekamo odgovor na drugi zahtjev

Iz Studentske inicijative poručuju da će, u slučaju da UCG "ne sprovede obećano", najaviti novi protest i ostale modele djelovanja
1285 pregleda 0 komentar(a)
UCG, Foto: Boris Pejović
UCG, Foto: Boris Pejović

Studentska inicijativa čestitala je studentima Univerziteta Crne Gore "polovičnu pobjedu", uz poruku da i dalje čekaju odgovor nadležnih na drugi ispostavljeni zahtjev.

"Pokazali smo da se i studenti pitaju i da kad dignu glas mogu do svog cilja. Prorektorka za nastavu UCG-a dr Đurđica Perović kazala je da je sada moguće polagati ispite odmah nakon praznika Dana nezavisnosti Crne Gore tačnije 23. maja, iako je to u suprotnosti sa onim što je ranije tvrdila. Uz pritisak studenata protestom, SPUCG i Prorektorka su radili čak i nedeljom i veoma brzo došli do kompromisa koji odgovara našem prvom zahtjevu tj. povlačenju zabrane ispitnih rokova koji po ranijim Prorektoričinim riječima nisu u skladu sa Akademskim kalendarom po kojem su ispiti mogući tek nakon 27. maja", navode iz Studentske iniciajtive.

Perović: Predlogom Studentskog parlamenta nije ugrožen proces nastave >>>

Dodaju kako im je drago da je Perović shvatila da je ovo bila, kako ona kaže, ,,bespotrebna situacija” i da do ovoga uopšte nije moralo doći.

"Žao nam je što je tu istu bespotrebnu situaciju svojim dopisom fakultetskim jedinicama ona prouzrokovala i time studente WAT programa uspaničila i lišila ih dva dana koja su mogli da iskoriste za polaganje ispita", navode iz Studentske inicijative.

Smatraju da su pritisak i najava protesta urodili plodom, ali i da i dalje čekaju odgovor na drugi zahtjev, čime bi se zakonski riješilo da se ova situacija više nikad ne ponovi.

"Kako je prvi zahtjev ispunjen, iako nije jasno definisano na koji način će se to sprovesti, vjerujemo da će UCG pronaći model da ispitivanja WAT studenata sprovede bez većih problema, kao što je i to do sada bio slučaj, za sada otkazujemo protest ispred Rektorata koji je bio najavljen za sjutra u 12 sati. Studentima želimo sreću na ispitima, a mi ćemo i dalje pratiti razvoj situacije i nastaviti da pritiskom utičemo na UCG i SPUCG da omoguće poštovanje potreba studenata. Sledećeg puta SPUCG mora mnogo brže zauzeti svoj stav ne čekajući pritiske studenata, kako ne bismo gubili vrijeme koje je u ovakvim situacijama presudno", navode iz Studentske inicijative.

Poručuju da će, u slučaju da UCG "ne sprovede obećano", najaviti novi protest i ostale modele djelovanja.

"Takođe smatramo da bi u zemljama gdje postoji kultura odgovornosti zbog ove situacija Prorektorka iz odgovornosti podnijela ostavku", zaključuju iz Studentske inicijative.

Bonus video: