General Dakić na Vojnom komitetu NATO u Briselu

Glavne teme konferencije bile su usvajanje nove Vojne strategije, izrada instrukcija i smjernica za odvraćanje i odbranu, bezbjednosna situacija u Ukraini, projektovanje stabilnosti i izgradnja kapaciteta odbrane kao i misije i aktivnosti koje NATO sprovodi u svojoj zoni odgovornosti
666 pregleda 2 komentar(a)
Dragutin Dakić, Foto: Ministarstvo odbrane
Dragutin Dakić, Foto: Ministarstvo odbrane

Načelnik Generalštaba VCG brigadni general Dragutin Dakić učestvuje na sjednici NATO Vojnog komiteta, najvišeg vojnog tijela Alijanse, koja se održava danas u Briselu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Crne Gore.

Drugu po redu ovogodišnju sjednicu otvorio je generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg koji je istakao da jedinstvo Alijanse predstavlja njenu najjaču snagu. Tokom svog izlaganja generalni sekretar informisao je načelnike generalštabova o trenutnom političkom kontekstu i dao je osvrt na ključne strateške izazove sa kojima se suočava Alijansa.

Nakon uvodnog izlaganja generalnog sekretara načelnici generalštabova usvojili su novu NATO Vojnu strategiju.

Glavne teme konferencije bile su usvajanje nove Vojne strategije, izrada instrukcija i smjernica za odvraćanje i odbranu, bezbjednosna situacija u Ukraini, projektovanje stabilnosti i izgradnja kapaciteta odbrane kao i misije i aktivnosti koje NATO sprovodi u svojoj zoni odgovornosti.

Vojni komitet načelnika generalštabova sastaje se u cilju definisanja zadataka vezanih za NATO operacije i misije i pružanja vojnih preporuka Sjeveroatlantskom Savjetu (North Atlantic Council-NAC) vezanih za rješavanje globalnih bezbjednosnih izazova.

Bonus video: