Besplatan pregled vida đaka od prvog do četvrtog razreda u Baru

Uz saglasnost Ministarstva prosvjete i Zavoda za školstvo, u OŠ „Đerđ Kastrioti Skenderbeg“ obavljen je besplatan pregled vida 17 učenika I-IV razreda ove ugledne obrazovne ustanove koja slavi 90 godina postojanja i rada
417 pregleda 1 komentar(a)
Besplatan pregled vida, Foto: Radomir Petrić
Besplatan pregled vida, Foto: Radomir Petrić

Crnogorski Lajons klubovi LC Bar Antibaris i LC Podgorica Host danas su u Ostrosu u barskoj Krajini nastavili čuvenu međunarodnu kampanju “Vid na prvom mjestu (SightFirst)” koju punih 29 godina sprovodi Lajons Klab Internešenel (LCI).

Uz saglasnost Ministarstva prosvjete i Zavoda za školstvo, u OŠ „Đerđ Kastrioti Skenderbeg“ obavljen je besplatan pregled vida 17 učenika I-IV razreda ove ugledne obrazovne ustanove koja slavi 90 godina postojanja i rada.

Specijalista oftalmolog dr Nataša Đakonović - Jovović iz Podgorice đacima je uradila ispitivanje vidne oštrine, strabološki pregled, kompjuterizovano mjerenje dioptrije, pregled očnog dna i ispitivanje kolornog vida.

"Srećom, večina djece vidi dobro, imaju dobru vidnu oštrinu i svi imaju zdravo očno dno. Samo dvije djevojčice imaju dioptriju, ali, njih pratimo od ranije , redovno se konrolišu i pod terapijom su. Zahvaljujemo pedijatru dr Ganimete Hodža koja ih je uputila na vrijeme na pregled, takođe i roditeljima koji su dali punu podršku. Kod dva đaka je nađeno da postoje poremečaji kolornog vida, što znači da kod njih treba obratiti pažnju i prilikom nastave, odnosno korišćenja boja, a i prilikom izbora zanimanja. Zadovoljna sam ovom akcijom, vrlo je korisna", izjavila je za „Vijesti“ dr Jovović nakon akcije.

Direktor škole Bećir Berjašević je u svoje i u ime kolektiva i đaka škole zahvalio Lajonsima na posjeti i ovoj akciji, ističući da je ovo divan gest, te da se nada da će akcija biti nastavljena i ubuduće.

Ističući da je Lajonsima želja da u saradnji sa Ministarstvom prosvjete ova akcija postane tradicionalna, te da se iz barske proširi i na ostale crnogorske opštine, potpredsjednici LC Bar Antibaris dr Valentina Kalinić i Muharem Muratović ukazali su da je prvi cilj ove akcije da se djeluje preventivno, a potom i da se široj zajednici skrene pažnja na djecu-đake koja žive u ruralnim područjima.

U Crnoj Gori je kampanja "Vid na prvom mjestu" započeta 21. februara u barskoj seoskoj mjesnoj zajednici Šestani, u OŠ „Bratstvo-jedinstvo“ u Đuravcima.

Ovaj humanitarni program, vrijedan do sada preko 143 miliona dolara, najopsežnija je svjetska kampanja za zaštitu vida, i jedan je od osnovnih vidova djelovanja LCI, najveće svjetske humanitarne volonterske organizacije koja u 210 zemalja ima 1,4 miliona članova u 47.000 klubova.

Lajonsi su osnovani u Čikagu 1917, a 92 godine glavno polje njihovog humanitarnog djelovanja je pomoć slijepima i slabovidima.

Čuvena američka književnica i borac za prava invalida Helen Keler je Lajonse 1925. na njihovoj međunarodnoj konvenciji pozvala da budu "vitezovi slijepih u borbi protiv mraka", i sve do 2017.

Lajonsima širom svijeta prva misija je bila da štite slijepe i slabovide.

Od 2017, ključno polje dejstva LCI je i borba protiv dijabetesa, a pored toga i zaštite vida, još i pomoć djeci oboljeloj od kancera i zaštita životne sredine.

U Crnoj Gori postoje Lajons klubovi u Podgorici i Baru, a otpočele su procedure za formiranje klubova u Kotoru, Ulcinju, Bijelom Polju, Budvi i drugim gradovima.

Bonus video: