OŠ "Savo Pejanović" slavi 73. rođendan: Dio istorije Podgorice

Školu su, između ostalih, pohđali uspješni sportisti - Dejan Savićević, Žarko Paspalj, Nikola Ivanović, pjevači Sergej Ćetković i Andrijana Božović...
1408 pregleda 0 komentar(a)
Sa proslave u školi, Foto: Luka Zeković
Sa proslave u školi, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.05.2019. 10:58h

Osnovna škola "Savo Pejanović" danas proslavlja 73. rođendan, i najstarija je takva ustanova u Podgorici.

Tokom proslave je prikazan film o ustanovi, o kojoj su govorili brojni uspješni đaci.

Školu su, između ostalih, pohđali uspješni sportisti - Dejan Savićević, Žarko Paspalj, Nikola Ivanović, pjevači Sergej Ćetković i Andrijana Božović, gitarista Srđan Bulatović.

Direktorica Vesna Stojanović je istakla da je škola dio istorije Podgorice.

"Škola Savo Pejanović je postala dio istorije i vaskrsnuća Podgorice, nakon 82 stravična bombardovanja u toku Drugog svjetskog rata, u kojima je grad sravnjen sa zemljom", kazala je Stojanović.

Diplomu Luča direktorica Stojanović uručila je učenicima IX – 1 Cani Bulatović, Stefanu Pupoviću, Pavlu Radomanu, Nađi Rajković, iz IX-2 Teodori Kljajić, Mariji Kovačević, Nađi Maretić, Kseniji Popović, Anji Vešović, Petru Vllahović I Matiji Vuković, kao I iz IX-3 Valentini danaj, Minji Stojanović, Jovani Tošković i Irini Vujović.

Pored toga, Petar Vlahović je dobio zahvalnicu što je sveukupnim angažovanjem doprinio ugledu škole, kao najbolji recitator na opštinskom takmičenju.

Nagrađena je i Marija Kovačević, koja je osvojila prvo mjesto na literarnom konkursu, Dimitrije Vujošević kao najbolji u ultramaratonu na 800 metara i Tijana Lutovac za prvo mjesto u atletici. Stojanović je istakla da nema bolje prilike i podobnijeg trenutka nego što je proslava Dana škole, da se podsjetimo na velike riječi Iva Andrića o značaju građevina važnih za ljudski rod.

Ona je kazala Andrićeve misli da “Jedna velika građevina koja je i dugovječna i korisna i lijepa uvijek je po svome postanku ustvari jedna složena i tajna drama, nepredvidljiva igra događaja, i čovjekov san o ljepoti. Takva građevina ne mijenja samno izgled i značaj kraja u kome se nalazi nego ima duge biloške veze sa narodom koji se njome služi. Ona utiče na razvitak naraštaja slićno kao vazduh, zemlja, piće i hrana. Ni u kom slučaju postojanje takve građevine ne može da ostane bez uticaja na čovjeka i društvo. Isto kao što nejn postranak ma tom mjestu nije samo igra slučaja, ni sticaj materijalnih potreba i okolnosti. Između građevine I ljudskog naselja u kome se ona nalazi, postoji prisna i nevidljiva veza, jedna stalna razmjena međusobnih uticaja”.

Kako je istakla direktorica “tako je i ona, naša škola 'Savo Pejanović' postala dio istorije o Podgorici I dio priče o njenom vaskrnuću poslije 82 stravična bombardovanja u Drugom svjetskom ratu, koji je porušio cio jedan grad do temelja”.

“Moram da zahvalim na podršci prvenstveno, porodici Pejanović, potomcima revolucionara, čije ime škola nosi, porodicama Baće Radovića, Rista Lučića, Koprivica, Ćorsović, svim članovima savjeta roditelja koji su donacijam pomogli našoj školi. Ali, i svim njenim bivšim učenicima, koji ovih dana i mjeseci i sami nalaze načina da mi pomognu da se škola što bolje poveže sa širom društvenom zajednicom”, rekla je Stojanović.

Galerija

Bonus video: