Saradnja Crne Gore i Sjeverne Makedonije u zdravstvu obostrani interes

Memorandum su potpisali ministri zdravlja Crne Gore i Sjeverne Makedonije Kenan Hrapović i Venko Filipče
122 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Screenshot
Sa sastanka, Foto: Screenshot

Predstavnici Crne Gore i Sjeverne Makedonije potpisali su danas Memorandum o razumijevanju u zdravstvu i medicinskim naukama, koji je, kako je saopšteno, usaglašen na osnovu obostranog interesa da se formalizuje saradnja dvije države u ovoj oblasti.

Memorandum su potpisali ministri zdravlja Crne Gore i Sjeverne Makedonije Kenan Hrapović i Venko Filipče.

Memorandumom je predviđena saradnja razmjenom informacija u oblasti zdravstva, medicinskog osoblja, medicinskih fakulteta, medicinskih komora i drugih zdravstvenih ustanova.

"Uzimajući u obzir postojeći duh prijateljstva i uzajamne pomoći u bilatеralnoj saradnji, ministri zdravlja dvije zemlje iskazali su zadovoljstvo zbog potpisanog sporazuma, koji će dodatno osnažiti saradnju u oblasti zdravstva i medicinskih nauka, na bazi jednakosti, reciprociteta i uzajamnog interesa", kaže se u saopštenju.

Primjenom Memoranduma ojačaće se, kako je rečeno, zdravstveni kapaciteti i proširiti znanja o najnovijim dostignućima u oblasti medicine.

U cilju njegove implementacije oformiće se zajednički odbor koji će biti zadužen za sprovođenje aktivnosti.

Tokom bilateralnog susreta Hrapovića i makedonskog kolege, dogovorena je saradnja u oblasti telemedicine Kliničkog Centra Crne Gore i Kliničkog Centra u Skoplju.

"Hrapović i Filipče su razmatrali i mogućnost rehabilitacije građana Sjeverne Makedonije u Institutu za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju "Dr Simo Milošević" u Igalu", kaže se u saopštenju.

Bonus video: