Lekić pozvao Hrapovića da spasi pljevaljski zdravstveni sistem od potpunog kraha

Predsjednik odbora Nove u Pljevljima tvrdi da je u posljednjih pet godina Opštu bolnicu u tom gradu napustilo 10 ljekara specijalista, među kojima je i bivši direktor ortoped Mile Goločevac
429 pregleda 0 komentar(a)
Lekić, Foto: Goran Malidžan
Lekić, Foto: Goran Malidžan

Predsjednik Opštinskog odbora Nove u Pljevljima i odbornik te partije u lokalnom parlamentu, Milan Lekić, uputio je juče otvoreno pismo ministru zdravlja Kenanu Hrapoviću, povodom, kako je naveo, katastrofalnog stanja u kojem se nalazi pljevaljsko zdravstvo.

On je Hrapovića pozvao da što hitnije reaguje i spasi pljevaljski zdravstveni sistem od potpunog kraha.

„Poznato Vam je da zdravstvo u Pljevljima nikada nije palo na niže grane i trenutno je, nažalost, prepoznato kao najgore u Crnoj Gori. Zato Vas javno pozivam da, u skladu sa vašim ingerencijama, preduzmete sve mjere i ne dozvolite da se u Pljevljima za četiri godine imenuju četiri direktora čiji su rezultati rada poražavajući", navodi Lekić u pismu Hrapoviću.

On tvrdi da je u posljednjih pet godina Opštu bolnicu u Pljevljima napustilo 10 ljekara specijalista, među kojima je i bivši direktor ortoped Mile Goločevac. Lekić navodi da u Opštoj bolnici radi svega 20 doktora specijalista.

„Primjera radi, broj doktora specijalista u bolnicama u Bijelom Polju, Beranama, Nikšiću, Кotoru je 60, 70, pa i 80, što je tri, pa čak i do četiri puta više. Iz većine grana medicine postoji samo jedan specijalista, dok iz nekoliko ne postoji ni jedan. Time se obesmišljava svaki ozbiljan rad i sve svodi na puko pružanje minimalne zdravstvene zaštite. Sve to najbolje znaju naši sugrađani – pacijenti koji su osuđeni na višemjesečna čekanja na pregled. Čak 50 odsto neophodnih specijalista se angažuje iz drugih gradova, koji su mahom funkcioneri vladajućih partija“, navodi Lekić u pismu.

On kaže da se na taj način diskriminišu pljevaljski ljekari koji rade mjesečno za 750-850 eura, dok se ljekarima koji se angažuju sa strane plaća jedna dnevnica od 100 eura uz ostale prateće troškove.

„Raznim malverzacijama se dodjeljuju specijalizacije ljekarima koji nisu iz Pljevalja, a koji se posle zavšene specijalizacije nikada neće vratiti da žive i rade u Pljevljima. Ovakvim postupcima se izaziva revolt i pacijenata i ljekara u našem gradu pa su pljevaljski ljekari primorani da napuste Pljevlja, što će u najskorijoj budućnosti imati nesagledive posledice. Od 12 specijalizacija odobrenih 2018. godine za OBPV pljevaljski ljekari su dobili svega tri. Za takvu kadrovsku politiku se slobodno može reći da je, u najmanju ruku, sumanuta i svjesno uništavajuća. OBPV je po tome jedinstven primjer, ne samo u Crnoj Gori, već i u širem regionu“, tvrdi Lekić u pismu.

Posebno je, ističe Lekić, poražavajuća situacija na ginekološko-akušerskom odjeljenju, koje je zbog nedostatka ginekologa pred samim zatvaranjem, a porodilje iz Pljevalja šalju se na porođaj u Bijelo Polje.

„Podsjećam Vas da su poslednje dvije od tri specijalizacije iz ginekologije i akušerstva za OBPV dodijeljene doktoricama iz Berana, a jedna doktorici iz Sarajeva. U OB Pljevlja već petnaestak godina imamo instrumente za laporaskopsku hirurgiju, ali se zbog nedostatka stručnog kadra intervencije ne rade, već se pacijenti šalju u Berane i Podgoricu. Instrumenti stoje zaključani, pacijenti su osuđeni na zakazivanja, čekanja i odlaske u druge gradove, a specijalizacija iz opšte hirurgije je dodijeljena doktorici iz Podgorice koja javno priznaje da joj „na pamet ne pada da dolazi poslije završene specijalizacije da radi u Pljevlja“. Slična situacija je i sa kabinetom za endoskopiju. Instrumenti postoje - kadra nema. Samo jedan dan u sedmici dolazi ljekar iz Bijelog Polja. Кabinet za Telemedicinu više niko i ne pominje. Zaključan je istog dana kada i svečano otvoren“, tvrdi Lekić.

Кao poseban problem navodi izrazito loše međuljudske odnose u svim zdravstvenim institucijama u gradu.

„Gospodine ministre, nepotizam, nebriga, javašluk, politička, etnička i vjerska diskriminacija su nažalost doveli da naši sugrađani imaju ogromno nezadovoljstvo, revolt i podozrenje prema zdravstvenim institucijama u našem gradu. Poslije ovakvog stanja, u najmanju ruku je licemjerno saopštiti građanima izgradnju nove bolnice. Ja se iskreno nadam da ćete kao rođeni Pljevljak smoći snage, hrabrosti i političke mudrosti da sa institucije ministra zdravlja koju predstavljate učinite sve da posrnulo pljevaljsko zdravstvo postavite na zdrave noge i da nećet ostati upamćeni kao neko ko je čitav zdravstveni sistem u Pljevljima pustio u ambis“, navodi Lekić u pismu upućenom ministru zdravlja Kenanu Hrapoviću.

Bonus video: