U Kliničkom centru ostali bez dnevnice za Vaskrs

Zaposleni dobili obavještenje da se, kao praznični, obračunava rad na Veliki petak i drugi dan Vaskrsa
4021 pregleda 0 komentar(a)
Sličan problem imali i drugi u javnom sektoru, Foto: Vesko Belojević
Sličan problem imali i drugi u javnom sektoru, Foto: Vesko Belojević

Medicinske sestre i tehničari zaposleni u Kliničkom centru (KC) tvrde da im poslodavac neće isplatiti praznične dnevnice za rad tokom vjerskog praznika Vaskrsa.

U obavještenju koje su zaposleni prekjuče dobili piše da se kao praznični obračunava rad tokom 26. i 29. aprila, odnosno Velikog petka i drugog dana Vaskrsa.

Zaposlenima je rečeno da za rad na Vaskrs neće dobiti praznične dnevnice i da je to u skladu sa Zakonom o svetkovanju vjerskih praznika.

Više nezvaničnih izvora kazalo je “Vijestima” da je ovakva odluka apsurdna i nelogična.

Iz KC juče nijesu odgovorili zašto se rad na Vaskrs ne obračunava kao rad tokom praznika, na osnovu čega je donesena takva odluka i na koju grupu zaposlenih se odnosi.

U Zakonu o svetkovanju vjerskih praznika, koji je posljednji put mijenjan 1994. godine, piše da pravoslavci imaju pravo na plaćeno odsustvo za Badnji dan, Božić (dva dana), Veliki Petak, Vaskrs (drugi dan) i krsnu slavu.

Predsjednica Samostalnog sindikatata zdravstva, Ljiljana Krivokapić, “Vijestima” je kazala da je problem u zakonu, iz kojeg proizlazi da zaposleni koji rade i ne rade tokom neradnog dana imaju jednaka primanja.

“Zaista, rad tokom praznika nije plaćen kako bi trebalo. Mi smo predlagali izmjene zakona i obraćali se Odboru za praćenje, primjenu i tumačenje kolektivnog ugovora”, kazala je Krivokapić.

Ona je rekla da ustanove, koje su u mogućnosti, isplaćuju praznične dnevnice zaposlenima iz sopstvenih sredstava.

Neradni dani za Vaskrs, kako je saopšteno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, su petak, nedjelja i ponedjeljak - 26, 28. i 29. april. U Zakonu o radu piše da zaposleni, koji radi za vrijeme praznika zbog neophodne potrebe procesa rada, ima pravo na uvećanje zarade.

U opštem kolektivnom ugovoru piše da se zarada zaposlenog uvećava po času najmanje 150 odsto za rad na dan državnog i vjerskog praznika. Dio zaposlenih u javnom sektoru ne dobija praznične dnevnice.

Veliki broj njih je tokom prethodnih godina tužio državu zbog toga, ali i neisplaćenih prekovremenih sati, toplog obroka i neiskorišćenog odmora. Zbog prispjelih kamata i sudskih troškova potrošeni su milionski iznosi iz budžeta.

Bonus video: