KAMPANJA "STRUČNO JE KLJUČNO"

Šehović: Srednjim stručnim školama oprema vrijedna više od dva miliona

Ministar je kazao da je odluka o izboru srednje škole prekretnica kojom se može usmjeriti karijera
686 pregleda 0 komentar(a)
Šehović, Foto: Ministarstvo prosvjete
Šehović, Foto: Ministarstvo prosvjete

Ministar prosvjete Damir Šehović, u izjavi u okviru ovogodišnje kampanje „Stručno je ključno – alati budućnosti su u vašim rukama“, najavio je da je plan da u toku naredne školske godine u srednje stručne škole bude isporučena oprema za praktičnu nastavu vrijedna više od dva miliona eura.

Kampanja „Stručno je ključno“ sprovođena je i prošle godine, a rezultati su, kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, povećano interesovanje kako za stručne škole, tako i za dualno obrazovanje odnosno paralelno učenje i obučavanje kod poslodavca uz naknadu.

„Odluka o izboru srednje škole je prekretnica kojom se može usmjeriti karijera. U tom izboru treba znati da nema prestižne i manje prestižne škole. Zato su stručne škole, za one koji imaju afiniteta za tako nešto, odličan izbor, jer omogućavaju sticanje kako teorijskih, tako i praktičnih znanja“, rekao je Šehović.

On je napomenuo i da će naredne školske godine biti dodijeljeno preko 600 stipendija za deficitarna zanimanja u stručnim školama, a očekuje se i više od 800 učenika u dualnom obrazovanju.

„Uvođenjem dualnog obrazovanja učenici stručnih škola dobili su jednu novu mogućnost. Brojne stipencdije, opremljeni kabineti, obuka kod poslodavaca, i u krajnjem brzo zaposlenje, samo su neki od razloga za odabir stručnih škola. Prvirednici učešćem u dualnom obrazovanju imaju priliku da učestvuju u formiranju kadrova prema sopstvenim potrebama, i ta šansa se mora iskoristiti, kazao je predsjednik Privredne komore, Vlastimir Golubović.

Zoran Vukčević, vlasnik modne kuće „Zoran“, koja učestvuje u dualnom obrazovanju, rekao je da dualno obrazovanje daje velike mogućnosti za obuku.

"Radi se na opremanju kabineta, a i zaposlenje je značajno olakšano nakon stručne škole ili dualnog sistema učenja. Dakle, osim talenta, volje i ljubavi, djeca učenici koji imaju sklonosti ka stručnim školama, sada imaju i šansu za ozbiljnu stručnu edukaciju. Ovo je odlična priča čiji dio treba da bude svako ko ima talenta za neko od zanimanja koje nude stručne škole.“

Za narednu školsku godinu, kako navode iz ministarstva, urađeno je i 16 novih, modularizovanih programa za srednje škole.

"Modularizovani programi uključuju potpuno novi koncept nastave, rade se sa poslodavcima, a podrazumijevaju i da učenik završetkom pojedinih modula i prije kraja škole može steći stručnu kvalifikaciju, čime se smanjuju tzv. osipnici iz sistema obrazovanja i omogućava tržištu da u svakom momentu zna kojim kvalifikacijama i znanjima neko raspolaže", zaključuje se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Preporučujemo za Vas