POGLEDAJTE Pukle čeline na Crnom jezeru

Narod je “pucanjem“ nazvao prasak koji se začuje kada led u škripovima popušta pod pritiskom vode, a termin “čeline“ izveden je iz sličnosti sa košnicom sa pčelama
8150 pregleda 1 komentar(a)
Potoci vode slivaju se u jezero, Foto: Dejan Dajković
Potoci vode slivaju se u jezero, Foto: Dejan Dajković
Ažurirano: 27.05.2019. 13:48h

Porast temperature, obilne kiše i otapanje snijega u subotu su izazvali pucanje čelina na Crnom jezeru.

Naučna istraživanja pokazala su da do tog prirodnog fenomena, koji se događa skoro svakog proljeća, a ponekad i u jesen, dolazi formiranjem vodne akumulacije u unutrašnjosti Durmitora.

Kada podzemno jezero dostigne određeni nivo, voda se kroz stijenje Međeda izliva u Crno jezero.

Narod je “pucanjem“ nazvao prasak koji se začuje kada led u škripovima popušta pod pritiskom vode, a termin “čeline“ izveden je iz sličnosti sa košnicom sa pčelama.

VIDEO DEJAN DAJKOVIĆ

Fenomen počinje sa potočićima malog kapaciteta koji se iz sata u sat pojačava, pa se na desetak mjesta u jezero slivaju pjenušavi potoci i vodopadi.

Nivo vode u basenu prvo malog Crnog jezera raste, a potom se preliva u veliko.

Kada akumulacija najvećeg od 18 durmitorskih gorskih očiju dostigne najviši nivo, izliva se i pravi rijeku koju na Žabljaku zovu Otoka. Duga je oko tri kilometra i kod gradskog stadiona ponire.

Dokazano je da njene vode čine pritoku Tare. Priroda je učinila da teku ispod korita Tare i izviru nekoliko desetina metara iznad njene desne obale, na lokalitetu nazvanom Bijela vrela.

Naučnici su dokazali i da voda iz malog Crnog jezera ponire i pojavljuje se na suprotnoj strani Durmitora, kod mjesta Dubrovsko, i kao Dubrovska vrela uliva se u rijeku Komarnicu

Bonus video: