AERODROMI PLATILI PREKO 40.000 EURA

Tivatska pista "sigurna", ali kazne pljušte

Iz GP URA su više puta kazali da njihove objave ukazuju da je pista Aerodroma Tivat u lošem stanju i da je ugrožena sigurnost na tivatskom aerodromu, prije svega, slijetanje vazduhoplova na PSS
5822 pregleda 14 komentar(a)
Pista tivatskog aerodroma, Foto: Privatna Arhiva
Pista tivatskog aerodroma, Foto: Privatna Arhiva

Inspektori Agencije za civilno vazduhoplovstvo u protekloj godini pisali su blizu preko 40 hiljada eura novčanih kazni Aerodromima Crne Gore, jer nisu postupili po nalogu inspekcije i nisu otklonili nepravilnosti na pisti vazdušne luke u Tivtu uočene u maju 2018. Nije poznato da li su Aerodromi platili propisane kazne, ali je poznato da su se žalili na zaključke o novčanoj kazni i da je Ministarstvo saobraćaja te žalbe odbilo.

To se navodi u odgovoru, odnosno informaciji koju je ACV u vezi sa stanjem poletno-sletne staze (PSS) dostavila Građanskom pokretu URA, a na zahtjev za slobodan pristup informacijama.

URA je, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, od Aerodroma tražila dokaze o uplati izrečenih novčanih kazni, ali im iz tog preduzeća nijesu odgovorili.

Iz URA su u aprilu objavili dokument ACV, koji, kako tvrde, svjedoči o ugroženoj bezbjednosti kako domaćih, tako i inostranih državljana koji putuju preko aerodroma u Tivtu. Inspektor ACV Milan Kuč je Aerodromima Crne Gore prošle godine u maju naredio da “u što kraćem roku, ali ne kasnije od 10 dana od prijema rješenja” otklone nepravilnosti uočene na PSS tivatske vazdušne luke “jer mogu negativno da utiču na operacije polijetanja i slijetanja vazduhoplova”. Iako je prije godinu u izvještaju tvrdio jednu, tokom nedavnog nadzora je stanja PSS u Tivtu, utvrdio je da “ne postoji značajno unapređenje dimenzija nepravilnosti u smislu progresije urušavanja asfaltnog zastora, već samo povećanje dužina nepravilnosti zbog odvaljivanja/odljepljivanja nestabilnih djelova zaptivnih fuga”.

Iz preduzeća Aerodromi CG ranije su negirali navode URA i kazali da sigurnost na Aerodromu Tivat nikada nije bila ugrožena. Uočene nepravilnosti do danas nisu sanirane, zbog čega je Aerodromima CG tokom proteklih godinu izrečeno više novčanih kazni u maksimalnom iznosu od 5.000 eura.

“Vijestima” je dostavljeno i pismo direktora tivatskog aerodroma Radovana Marića direktoru Aerodroma CG Danilu Orlandiću, u kojem je on, pored ostalog, naveo da “neće da bude saučesnik u daljem opstruiranju sanacije piste”.

On u pismu Orlandiću podsjeća da su članovi komisije u procesu sertifikacije Aerodroma Tivat nedvosmileno ukazali da je “asfaltni sloj izgubio svoju nosivost i da će doći do njegovog razgrađivanja i loma” i da je propisana mjera da sanacija bude urađena u roku ne dužem od 10 dana.

“Pa se pitam da li poslije ovih navoda, ukazivanja, donošenja mjere, više iko ima dilemu da li je moguće, da li možemo, da li je realno, moramo li vršiti sanaciju PSS u toku ove godine... ne želeći ni da pomislim na produkt koji može rezultirati nesagledivim posljedicama u slučaju loma i razgrađivanja nosivosti PSS, a još manje biti saučesnik u daljem opstruiranju sanacije PSS, kada su u pitanju sigurnost i životi putnika na Aerodromu Tivat”, navodi se u pismi Marića Orlandiću.

Iz GP URA su više puta kazali da njihove objave ukazuju da je pista Aerodroma Tivat u lošem stanju i da je ugrožena sigurnost na tivatskom aerodromu, prije svega, slijetanje vazduhoplova na PSS.

“Da je stanje piste loše potvrdili su i ACV i direktor Aerodroma Tivat Radovan Marić koji je i sam naveo da ne želi da bude saučesnik u opstrukciji sanacije PSS. Od ACV dobili smo zvanične potvrde da su na Aerodromu Tivat konstatovali određene nepravilnost i oštećenja od kojih je jedna okarakterisana kao ozbiljna i naložena je njena hitna sanacija. Aerodromi CG više od godinu nisu uradili ništa da se otklone nepravilnosti i saniraju oštećenja i zbog toga im je Agencija izrekla čak devet novčanih kazni u maksimalnom iznosu”, rekao je “Vijestima” direktor URA Zoran Mikić.

Umjesto da se pohvale kako su sanirali oštećenja, prema riječima Mikića, Marić i Aerodromi se hvale podatkom da se oštećenja nisu proširila.

“Sa druge strane Agencija već devet puta konstatuje da oštećenja nisu sanirana, ali i dalje nastavljaju samo sa izricanjem novčanih kazni”, rekao je Mikić.

Neće odustati dok se ne rekonstruiše staza

Iz URA su najavili da će nastaviti da insistiraju na “odgovornosti onih koji su doveli u pitanje bezbjednost putnika, zaposlenih u aerodromu Tivat i zaposlenih u aviokompanijama, a koji su uz to i ugrozili imidž Crne Gore kao turističke destinacije”.

Najavili su i da će narednih dana objelodaniti nove dokaze i dopuniti krivičnu prijavu koju su ranije podnijeli protiv Orlandića.

“Nećemo odustati dok se ne preduzmu potrebne radnje da se sprovede temeljna rekonstrukcija poletno-sletne staze Aerodroma Tivat”, poručio je Mikić.

Iz GP URA su Aerodromima i ACV uputili preko 30 zahtjeva za slobodan pristup informacijama, ali su dobili samo dvije, koje je toj partiji dostavila Agencija za civilno vazduhoplovstvo.

Dodaju i da u jednoj od tih informacija, ACV navodi da prate situaciju na tivatskom aeordromu i da će, ukoliko se stanje pogorša, zatvoriti tu vazdušnu luku.