Odgovorili Markoviću i Boškoviću: Govorite o nama kao da nijesmo iz CG, očekujemo da ćete uništavati

"Takođe, netačne su Vaše tvrdnje da je JNA koristila Sinjajevinu kao vojni poligon. Molimo Vas da prestanete sa plasiranjem poluinformacija"
4490 pregleda 3 komentar(a)
Sinjajevina, Foto: Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu
Sinjajevina, Foto: Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu zabrinuta je zbog izjava premijera Crne Gore Duška Markovića i ministra odbrane Predraga Boškovića koji su o nama kao građanima, koji su istinski zabrinuti za opstanak svojih katuna na Sinjajevini, govorili kao o nekim trećim licima koja kao da nijesu iz Crne Gore i nekom kome nije stalo do sopstvene kuće i države, saopšteno je danas iz te Građanske inicijative.

Predsjednik Vlade Duško Marković je prekjuče, odgovarajući na poslaničko pitanje poslanika Janka Vučinića u vezi vojnog poligona na Sinjajevini, poručio da neće biti nikakve izgradnje na ovom prostoru i da to nije bilo, niti će biti u planu Ministarstva odbrane.

Ministar odbrane Predrag Bošković kazao je juče da iza protesta nije zaštita Sinjajevine, već potreba da se onesposobi Vojska Crne Gore.

"Poštovani predstavnici Vlade, za Sinjajevinu se bore oni koji na njoj žive, oni koji su na njoj odrasli, oni kojima ona znači više od jedne livade i kamena, oni koji žele istinski ekološku Crnu Goru sa Sinjajevinom kao njenim srcem. Njih preko 500 Vam je 19. maja poslalo jasnu poruku da ne žele da se njihova planina uništava, a isto, sigurno u većem broju, će vam poručiti za mjesec i po dana sa skupa koji je zakazan za 12.jul na Savinim vodama mjestu gdje ste planirali vojni poligon, a na kojem još nijesmo izbrojali sve izvore pitke vode", navodi se u saopštenju Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu .

Oni su dodali da ukoliko Markovićeve i Boškovićeve tvrdnje da su rađene analize koje su pokazale da vojni poligon neće imati uticaja na životnu sredinu, zašto te analize nisu predstavili javnosti.

"Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu Vam je tražila kompletnu dokumentaciju ali ste taj dopis očigledno zanemarili. Time Vaše tvrdnje da je cijeli proces transparentan padaju u vodu, odnosno netačne su. Takođe, netačne su Vaše tvrdnje da je JNA koristila Sinjajevinu kao vojni poligon. Molimo Vas da prestanete sa plasiranjem poluinformacija. Predstavnici Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu razgovarali su sa više vojnih lica u penziji, aljtiljeraca koji su nam rekli da su provjere borbene gotovosti JNA rađene širom Jugoslavije, pa samim tim i Crne Gore. Provjere borbene gotovosti su rađene i u naseljenim mjestima, Banjanima i Pavinom Polju, pa se pitamo da li i ta područja predstavljaju vojne poligone JNA, kako Vi pokušavate da predstavite Sinjajevinu. Jedini poligon u Crnoj Gori bio je Radovče, a na Sinjajevini još izdižu živi svjedoci iz 70. i 80. godina prošlog vijeka, njihova mentalna kondicija je veoma dobra, a oni kažu "nikakvih poligona ni bojnih vježbi nije bilo niti ih je ko izvodio", kazali su iz Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu .

Poručili su da je Vojska Crne Gore dobrodošla da na Sinjajevini radi vježbe koje ne podrazumijevaju gađanja, ali nikako da uništava bilo koji kutak te netaknute prirode.

"Takođe, apelujemo na Vas da ne pokušavate da nam "prišijete" etiketu da smo mi protiv naše vojske ili države, takvav potez manipulacije smatramo više nego zlonamjernim i apsolutno neargumentovanim. Ljubav prema državi se dokazuje i pokazuje brigom o njoj, a ne njenim razaranjem. Vjerujemo Vam da nećete ništa graditi na Sinjajevini, to je nesporno, ali očekujemo da ćete uništavati i zato ne ćutimo", piše u saopštenju.

Oni su poručili Boškoviću i Markoviću da njima obećavaju puteve, ekonomski, poljoprivredni i turistički prosperitet, sa vojnim poligonom.

"Poštovani predstavnici Vlade, informisaćemo vas da mi puteve već imamo, ali su oni u jako, jako lošem stanju, ako Vam je toliko stalo do nas sredite ih, popravite, uložite u taj kraj, i to će biti dovoljno za ekonomski, odnosno poljoprivredni i turistički prosperitet. Nije nam poznato da je neki vojni poligon turistička atrakcija, ali zelena brda i doline, prelijepi pejzaži, baš onakvi kakvi su na Sinjajevini, jesu" kazali su iz Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu.

Oni su naveli i da je Marković nedavno rekao da neće realizovati projekte bilo koje vrste mimo volje građana.

"Zato apelujemo na Vas da poslušate i nas sa Sinjajevine i mi smo Vaši građani, a i komšije. Gospodine Markoviću, Vi ste Mojkovčanin i od Vas očekujemo da imate posebno razumijevanje prema Sinjajevini, a sigurni smo da ste i Vi protiv uništavanja naše i Vaše Sinjajevine. Niste jedini koji je odrastao i podigao se zahvaljujući Sinjajevini to je svima jasno, posebno nama u Građanskoj inicijativi Sačuvajmo Sinjajevinu, stoga pridružite nam se 12. jula na Savinim vodama da čujete šta narod, šta Vaše komšije i domaćini misle o planu da se Sinjajevina uništi. Vjerovatno ćemo doći do zajedničkog zaključka da se Sinjajevina mora zaštititi i da vojnom poligonu tu nije mjesto. Ministre Boškoviću juče ste u Skupštini rekli da ste "sluga naroda", pa poslušajte taj narod i ne uništavajte mu Sinjajevinu", zaključuje se u saopštenju Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu.

Bonus video: