Stipendije za 700 đaka stručnih škola

Ministar prosvjete najavio konkurs za podršku učenicima stručnih škola, koji se obrazuju za neko od zanimanja kojih nema dovoljno na tržištu rada
984 pregleda 0 komentar(a)
Kuvarima 57 stipendija: Sa ranije promocije stručnog obrazovanja, Foto: Zoran Đurić
Kuvarima 57 stipendija: Sa ranije promocije stručnog obrazovanja, Foto: Zoran Đurić

Ministarstvo prosvjete će uskoro raspisati konkurs za preko 700 stipendija učenicima stručnih škola koji se obrazuju za neko od zanimanja kojih nema dovoljno na tržištu rada. Tako će oni koji izaberu neko od zanatskih zanimanja moći da konkurišu za stipendiju u iznosu od oko 70 eura tokom školske godine.

Prema riječima ministra prosvjete Damira Šehovića, za školsku 2019/2020. planirano je 300 dodatnih stipendija za deficitarna zanimanja, odnosno 700 ukupno.

“Naravno, zanimanja za koja se stipendije daju razlikovaće se od škole do škole i od opštine do opštine. Preciznije, u svakoj školi će se dodjeljivati stipendije učenicima za one kvalifikacije koje su tražene na tom području. Sistem stipendiranja naredne godine pokrivaće 20 opština”, kazao je Šehović.

Precizirao je da će stipendije biti doijeljene za 20 obrazovnih programa.

“Veliki dio će biti usmjeren na usluge, pa će, na primjer, 57 stipendija biti opredijeljeno za kuvare. No, biće dodijeljene i za kozmetičare, poslastičare, pekare, proizvođače prehrambenih proizvoda, montere elektronske infrastrukture, ratare-povrtlare, rasadničare-cvjećare, te još nekoliko u oblasti elektronike, mašinstva, građevine i poljoprivrede”, pojasnio je ministar.

Konkurs će biti raspisan narednih dana, a prijavljivanje učenika biće krajem juna, nakon završenog upisa učenika u prvi razred srednje škole.

“Ukupna sredstva koja će biti usmjerena za ove namjene, zajedno sa dualnim obrazovanjem, jesu preko pola miliona eura. Učešće na konkursu mogu ostvariti đaci koji imaju status redovnog učenika. Stipendija učenicima se dodjeljuje bez obaveze vraćanja, odobrava se za jednu školsku godinu i isplaćuje se u mjesečnom novčanom iznosu u deset jednakih mjesečnih rata učenicima koji imaju status redovnog.

Dodjela stipendija učenicima prvog razreda vrši se na osnovu uspjeha ostvarenog u osnovnoj školi, a odluku donosi komisija Ministarstva prosvjete i Centra za stručno obrazovanje”, navodi Šehović.

Ove školske godine će u sistem dualnog obrazovanja, gdje učenici prektičnu nastavu imaju i kod poslodavaca, biti uključene sve opštine.

“Tako će đaci praktična znanja sticati kod oko 280 poslodavaca. Kada je riječ o dualnom obrazovanju, napominjem da u skladu sa potrebama poslodavaca u određenoj opštini i interesovanjima učenika, u školskoj 2017/2018. godini po dualnom obliku obrazovanja obrazovalo se 280 učenika kod 101 poslodavca. U školskoj 2018/2019. godini u dualnom obliku obrazovanja obrazuje se 579 učenika, kod skoro 250 poslodavaca”, zaključio je Šehović.

Dodaje i da je interesovanje učenika za upis u stručne škole značajno, jer stručno obrazovanje nudi mogućnost zaposlenja odmah nakon mature, ali i nastavak obrazovanja na ustanovama visokog obrazovanja.

“Konkretno, trenutno se prema programima gimnazije i stručnog obrazovanja obrazuje 27.978 učenika. Od toga, prema programima stručnog obrazovanja obrazuje se 19.036 učenika. Naša osnovna poruka jeste da gimnazije, baš kao ni stručne škole, ne treba upisivati po automatizmu, baš kao što ni po automatizmu ne treba zazirati od bilo koje škole. Svaka škola dobra je za dijete onoliko koliko ono ima izvornih interesovanja i talenata za ono što se u tim školama izučava”, smatra Šehović.

Postepeno do kadra koji fali

Šehović objašnjava da je prosvjetni resor “u priču sa dodjelom stipendija za deficitarne kvalifikacije, baš kao i sa dualnim obrazovanjem, krenuo postepeno”.

“Mogli smo mi već prve godine u čitav sistem stipendiranja i dualnog obrazovanja uključiti više stotina đaka i privrednika. No, nama je bio cilj da temi pristupimo odgovorno i temeljno, a to je jedino moglo biti učinjeno postupno, kako bismo od početka imali detaljan uvid u rad sa svakim učenikom ponaosob. Upravo zbog takvog pristupa mi za sve vrijeme primjene dualnog sistema nijesmo imali niti jednu jedinu primjedbu, kako od učenika, tako ni od privrednika. Kada govorimo o razvoju sistema stipendiranja, do samih zanimanja za koje će biti dodijeljene stipendije došlo se pažljivom analizom podataka iz prosvjete i oblasti zapošljavanja, te razgovorom sa poslodavcima”, pojasnio je on.

Precizirao je da je 2017. dodijeljeno 119 stipendija, a već naredne preko 400, od čega je sredstva za 30 dodijelila Privredna komora.

Bonus video: