Opština traži da se zaustavi budvanizacija Petrovca

Opština zatražila od Ministarstva održivog razvoja i turizma da stavi van snage planove i hitno stane na put daljoj gradnji u nekada najljepšem primorskom gradu
4688 pregleda 8 komentar(a)
Petrovac, Foto: Vuk Lajović
Petrovac, Foto: Vuk Lajović

Opština Budva zatražila je od Ministarstva održivog razvoja i turizma da stavi van snage Detaljni urbanistički plan (DUP) „Petrovac centar“, te započne hitne izmjene tog planskog dokumenta, kako bi se spriječila dalja „budvanizacija“ nekada najljepšeg primorskog grada.

To je „Vijestima“ potvrdio gradonačelnik Marko Bato Carević koji je kazao da žele da stanu na put daljoj gradnji u Petrovcu, te da se sačuvaju neke od još neizgrađenih lokacija.

„Izmjenama predviđamo korekciju naziva “preporučena spratnost“ i mogućnost korekcije urbanističkih parametara (indeks izgrađenosti) u cilju ograničavanja kapaciteta uz zadržavanje ostalih postavki planskog dokumenta“, naveo je Carević.

Ključne sporne odredbe planskog dokumenta promovisao je profesor beogradskog Arhitektonskog fakulteta Miodrag Ralević, koji osim tog potpisuje i dva ključna planska dokumenta - DUP „Budva centar“ i DUP „Bečići“, koji su označeni kao visokokoruptivni, a koji su po mišljenju aktuelnih vladajućih partija uništile ova primorska mjesta.

Nova gradska uprava, kada je na čelu bio Dragan Krapovićodmah je uvela moratorijum na gradnju u Petrovcu, koji je trajao nešto više od godinu, a kojim je bila zabranjena gradnja stanova za tržište, pa čak i hotela.

U proteklih deceniju i po ogroman priliv stranog kapitala, planska dokumentacija rađena je po mjeri potreba investitora i interesnih grupa, sa ciljem ostvarenja brzog i visokog profita, ne vodeći računa o trajnim posljedicama u ograničenom i često skučenom prostoru, razvoj baziran na strategiji kontinuirane gradnje višespratnih kondo - hotela i poslovno - stambenih objekata, koji nigdje u svijetu ne čine osnovnu ponudu u turizmu, kao u našoj sredini, nego dopunsku, trošenjem neobnovljivih resursa i dugoročnim devastiranjem okoline, ostavio je trajne posljedice po Petrovac. Mirno primorsko mjesto „naselili“ su soliteri i betonske mamutske građevine.

Građani Petrovca su još 2013. potpisivali peticiju i zatražili da se uvede moratorijum i spriječi dalja gradnja. Međutim, tadašnja lokalna vlast prevarila je volju građana, obećavši da će izvršiti izmjene i dopune kontroverznog Ralevićevog plana, a u stvari samo je na mala vrata dozvolila da investitori izgrade i realizuju svoje zamisli.

"Urbanistički planovi Budva-centar, Bečići i Petrovac predstavljaju dokumente vidljive korupcije i organizovanog urbanističkog kriminala. Nepoštovanje prirodnih karakteristika prostora u procesu izrade plana bilo je pogubno za Petrovac. Soliteri i stambene grdosije uzdižu se uz petrovačku plažu, građevine su poklopile sve potoke i kanale kojima voda teče ka moru. Prepoznatljivi pejzaž Petrovca sada je zauvijek izgubljen. Raleviću koji je u vrijeme vlasti DPS-a, u zenitu građevinskog buma, osmislio planove za najatrakitivnija područja“, naveli su na jednoj od konferencija za novinare iz budvanskog odbora Građanskog pokreta URA, koji je podnio krivičnu prijavu protiv Ralevića. Osnovno državno tužilaštvo odbacilo je ovu krivičnu prijavu.

Moratorijum i na gradnju u Bečićima

Opština je takođe zatražila i da se van snage stavi DUP “Bečići“ i započne izradu novog planskog dokumenta, kako bi spriječila da ovo primorsko mjesto postane betonski grad sa tri miliona kvadrata stambenog i poslovnog prostora.

Cilj nove gradske uprave je da onemogući da se realizuje kontroverzni planski dokument, kojim je na prostoru Bečića predviđena gradnja čak 3,3 miliona kvadrata stambenog, hotelskog i poslovnog prostora. Brojni soliteri, koji dostižu i do 15 spratova, preizgrađenost, maksimalni koeficijenti gradnje... samo su neke od stavki koje bi novim planskim dokumentom bile izmijenjene, sa idejom da se spratnost ograniči kao i koeficijenti gradnje.

Ovakva odluka se donosi u vrijeme da se zaustavi najnoviji talas gradnje, jer je do sada od plana realizovana trećina, odnosno u Bečićima je izgrađeno oko 700 hiljada kvadrata prije svega stambeno-apartmanskog prostora. Stanogradnja se praktično, što do sada nije bio slučaj, preselila uz samu Bečićku plažu, za razliku od ranije kada je prostor ispod magistrale bio rezervisan samo za hotelske kapacitete.

A da se namjerava graditi u Bečićima, svjedoče i brojni zahtjevi građevinskih i hotelskih kompanija. Tako na zeleno svjetlo čeka kompanija „Spencer & Hill“ koja namjerava da gradi tri kule od deset do 13 spratova, na mjestu akvaparka hotela „Mediteran“, a hotel dogradi za još jedan sprat.

Izgradnja novih kapaciteta, koji će biti apartmani, te dogradnja hotela, stvoriće jedan mali grad na mjestu „Mediterana“, koji će imati gotovo 70 hiljada kvadrata bruto građevinske površine.

Bonus video: