Rambo Amadeus u Herceg Novom predstavio solarni jedrenjak

“Nemam drugu ideologiju nego ekologiju", kazao je poznati muzičar i ambasador Unicefa
2078 pregleda 0 komentar(a)
Rambo Amadeus u Herceg Novom, Foto: TO Herceg Novi
Rambo Amadeus u Herceg Novom, Foto: TO Herceg Novi

Sinji Galeb pobjednik je prve regate u klasi krstaš “Herceg Novi sailing tour” koja je održana u akvatorijumu hercegnovskog zaliva.

Drugo mjesto osvojila je posada jedrilice Oxygen, a treće Ozana. Nagrade su najboljima sinoć uručene na tvrđavi Forte mare. U takmičenju koje je organizovala Turistička Organizacija (TO) Herceg Novi u saradnji sa jedriličarskim klubom Jugola Grakalić, Opštinom Herceg Novi i hotelom Lazure, učestvovalo 12 jedrilica.

Među takmičarima bio je i crnogorski olimpijac Milivoj Dukić, kao muzičar i jedriličar Antonije Toni Pušić - Rambo Amadeus sa njegovim solarnim jedrenjakom.

Gorljivi zagovornik zdravih stilova života, ambasador UNICEF-a, poslije tri godine priprema i radova uplovio je u u matičnu luku na Škveru njegovim solarnim jedrenjakom Boka.

“Napravio sam brod kao da je s kraja 19. vijeka. Takav brod je dizajniran, nacrtan 1880 i neke. Sad je moje da dokažem da je linija tog broda i ta hidrodinamika naprednija nego današnji brodovi. Ovaj brod u sebi nema dizel motor, ima električni motor i baterije i solarne panele, a sistem je zatvoren. Onoliko koliko sunce napuni baterija toliko imam pravo da se vozim“, objasnio je Pušić.

“Nemam drugu ideologiju nego ekologiju, da svi upremo koliko svako može, da mijenjamo svijest i jako pazimo i kada palimo auto i motor na barku. Pokušaćemo da dokažemo da je održiv ovaj sistem koji sam napravio. Solarni jedrenjak nije samo plovilo, nego je točak napretka koji moramo naučiti da okrećemo, u suprotnom našim praunucima nećemo ostaviti mogućnost da opstanu, poručio je Pušić.

“Svaki put kada naše more pokriju jedra šaljemo najbolju sliku ljubiteljima nautičkog turizma“, kazao je naš najbolji jedriličar Milivoj Dukić.

Na Škveru je bila upriličena fešta sa muzičkim programom, prženom ribom i vinom.

Bonus video: