Kako odluka Google-a može uticati na vlasnike Huawei telefona u Crnoj Gori?

Sami vlasnici Huawei mobilnih uređaja, sudeći prema navodima telekomunikacionih kompanija koje posluju u Crnoj Gori, nisu zabrinuti za globalna dešavanja i ne interesuju se kod svojih operatera o mogućim promjenama
6678 pregleda 1 komentar(a)
Upitno korišćenje Google aplikacija (ilustracija), Foto: Theverge
Upitno korišćenje Google aplikacija (ilustracija), Foto: Theverge

Crnogorski mobilni operateri zasad nemaju jasnu sliku o tome da li bi i na koji način na korisnike mogla da se odrazi odluka kompanije Google da suspenduje poslovanje sa kineskim Huaweiom.

Navode da su u stalnim kontaktima sa kineskim proizvođačem i da će korisnike na vrijeme obavijestiti o svim promjenama.

Međutim, upućeni navode da su odlukama SAD i Kine korisnici u Crnoj Gori pogođeni, kao i oni u Evropi.

Sami vlasnici Huawei mobilnih uređaja, sudeći prema navodima telekomunikacionih kompanija koje posluju u Crnoj Gori, nisu zabrinuti za globalna dešavanja i ne interesuju se kod svojih operatera o mogućim promjenama.

Sredinom mjeseca administracija SAD donijela je odluku o dodavanju kompanije Huawei na crnu listu, kao jedan od elemenata u trgovinskom ratu koji trenutno vode SAD i Kina. Takva odluka će, kako je saopšteno, aktivirati restrikcije koje će kineskoj kompaniji ekstremno otežati saradnju i poslovanje sa američkim kompanijama.

Moguće restrikcije bi, kako je saopšteno, mogle da se odnose na korišćenje Android sistema otvorenog koda, pa budući Huawei uređaji ne bi imali podršku za Google Play trgovinu aplikacijama, a korisnicima ne bi bile dostupne ni Google aplikacije kao što su Gmail i Chrome.

Kineski tehnološki gigant Huawei uložio je juče žalbu sudu u SAD i tražio poništenje odluke kojom se ograničava prodaja njegove telekomunikacione opreme.

Huawei je najveći proizvođač opreme za mreže mobilne telefonije, ali sada se bori da zadrži pristup vodećim tržištima za nove generacije mreža, pošto SAD tvrde da kampanja prijeti međunarodnoj sajber bezbjednosti, navodi agencija AP.

Svi crnogorski mobilni operateri u ponudi imaju uređaje kompanije Huawei. Iz Crnogorskog Telekoma “Vijestima” su kazali da “u ovom trenutku nije moguće jasno predvidjeti potencijalne posljedice odluke kompanije Google da, u skladu sa političkim potezima vlade SAD, uskrati softversku podršku kompaniji Huawei, budući da ta odluka još nije konačna”.

“Primjena te odluke djelimično je suspendovana do 19. avgusta 2019. godine, pa u tom periodu neće biti izmjena u pružanju podrške postojećim uređajima kompanije Huawei, što se posebno odnosi na servise Google Play i Google Play Protect”.

Dodaju da, kao i ostale članice Dojče Telekom grupe, u ovom trenutku ima u ponudi uređaje proizvođača Huawei, ali da je nezahvalno iznositi predviđanja u sporu u koji kompanija nije direktno uključena.

“Predstavnici Dojče Telekom grupe su u komunikaciji sa kompanijama Google i Huawei, kako bi dobili bolji uvid u cijelu situaciju prije donošenja bilo kakve zvanične odluke, obavezujuće za ostale članice grupe”, kazali su iz kompanije, dodajući i da Crnogorski Telekom do sada nije dobio upite korisnika na ovu temu.

Iz M:tela su “Vijestima” kratko kazali da su u stalnom kontaktu sa kompanijom Huawei i da će blagovremeno obavijestiti korisnike o svim promjenama po konkretnom pitanju.

Iz Telenora su rekli da situacija nema nikakvog uticaja na njihove korisnike

"Trenutna situacija nema nikakvog uticaja na Telenorove korisnike koji već posjeduju Huawei uređaj. Prema izjavi kompanije Huawei, Google Play i Google bezbjednosna ažuriranja nastaviće da funkcionišu na postojećim Huawei uređajima. Nastavićemo intenzivno da razgovaramo sa svim relevantnim partnerima o ovoj temi i obavijestićemo korisnike ukoliko dođe do bilo kakvih značajnijih promjena", kazali su iz Telenora.

Za očekivati je samo probleme

Korisnici sa dugogodišnjim programerskim iskustvom koje su “Vijesti” kontaktirale, kažu da svaka odluka SAD i Kine, odnosno SAD, Velike Britanije i Japana protiv Kine, nama donosi samo problem.

Na najavu da bi Huawei mogao da u budućnosti predstavi svoj operativni sistem, jedan od njih ističe da nikada ne bi pristao na takvo rješenje.

“Lično ne bih prešao na kineski operativni sistem, jer pretpostavljam da će biti traljavo napisan… Evropa nema svoj OS, pa se ne može izdvoijti iz priče”.

On je ocijenio da bi Evropa trebalo da razvija sopstveni OS za sve uređaje uopšte.

“Postojao je Njemački Suse, odnosno Linux, i na njemu bi trebalo raditi, kao i na OS za mobilne i na taj način se rasteretiti sporova među drugim državama”.

Bonus video: