Zorić jedan od najboljih nastavnika bivše Jugoslavije

“Polaskan sam ovim priznanjem kao nagradom za svoj decenijski rad na polju obrazovanja i vaspitanja u školskim i vanškolskim aktivnostima. Ovo mi znači kao motiv za dalji rad i podstrek za napredovanjem u struci i van nje. Dalji svoj rad vidim u obljavljivanju naučnih i stručnih radova kojima do sada nisam poklanjao veliki prostor”
1431 pregleda 0 komentar(a)
Matije Zorić, Foto: Goran Malidžan
Matije Zorić, Foto: Goran Malidžan

Učitelj u Osnovnoj školi “Mihailo Žugić” u pljevaljskom selu Odžak Matije Zorić proglašen je za jednog od najboljih nastavnika na prostoru Bivše Jugoslavije.

Ova titulu Zoriću je uručena na Drugoj regionalnoj konfereciji u Budvi koja je održana od 30. maja do 2. juna, pod nazivom Svijet obrazovanja briše granice. Njegov rad na temu Odnos roditelja prema nastavnicima izvan granica korektnosti izabran je među 15 najkvalitetnijih radova i našao se na Agendi konferencije a biće i publikovan.

Nastavnik Matije Zorić je tokom desetogodišnjeg rada u OŠ „Mihailo Žugić“ pokazao izuzetnu stručnost u obrazovno-vaspitnom radu, kao i radnu angažovanost u raznim aktivnostima.

“Polaskan sam ovim priznanjem kao nagradom za svoj decenijski rad na polju obrazovanja i vaspitanja u školskim i vanškolskim aktivnostima. Ovo mi znači kao motiv za dalji rad i podstrek za napredovanjem u struci i van nje. Dalji svoj rad vidim u obljavljivanju naučnih i stručnih radova kojima do sada nisam poklanjao veliki prostor”, rekao je Zorić.

Završio je Pedagoški fakultet u Somboru, smjer razredna nastava, a potom i master studije na smjeru Metodika informatike. Master rad odbranio je na temu „Obrazovno računarski softver u funkciji unapređenja nastave“ 2010. godine. Završio je i IT Academy, smjer Multimedija i Web dizajn. Ima zvanje nastavnika mentora. Pokretač i urednik je školskih novina „Školski zabavnik“ gdje radi i tehničku pripremu. Školske novine izlaze kao elekronske i štampane. U svojim aktivnostima vodi računa o medijskoj propraćenosti sa priredba, šahovskih i školskih takmičenja, zapaženih rezultata učenika na konkursima, učeničkih likovnih i literarnih radova u štampanim i elektronskim medijima. Ima više članaka objavljenih u Prosvjetnom radu. Mentor je učenicima koji su osvajali nagrade na lokalnom i državnom nivou na likovnim i literarnim konkursima. Objavio je više autorskih djela u časopisima za kulturu, književnost i društvene teme. Autor bloga o školskim elektronskim novinama i sajta „Šah u školi“.

Posjeduje diplomu nastavnika šaha. Dvije godine je sekciju vodio u PO Borovica, a kasnije u matičnoj školi u Odžaku. Učenici sa sekcije šaha, a kasnije i fakultativne nastave šaha (6. razred) su osvojili veći broj medalja na Prvenstvima CG u svojim kategorijama. Šahovski je sudija i sudio je od Premijer lige Crne Gore u šahu preko pionirskih i omladinskih prvenstava Crne Gore do lokalnih prvenstava i festivala.

Jedan je od osnivača i aktivnih članova NVO “Da zaživi selo”. Učestvovao je kao koordinator na brojnim projektima ruralnog razvoja i rada sa mladima. Jedan od idejnih tvoraca Igara bez granica za učenike osnovnoškolskog uzrasta. Organizator više izleta za djecu sa seoskog područja u obilasku znamenitosti Pljevalja, ali i drugih znamenitosti i gradova iz okruženja. Jedan je od pokretača Multimedijalnog festival za mlade koji je ove godine održan po sedmi put na nacionalnom nivou.

Asocijaciju ANN_EKS YU su formirali visokokvalitetni obrazovni lideri koji su spremni da okupe sve nastavnike entuzijaste iz svih zemalja sa prostora bivše Jugoslavije koji su spremni da ulože zajedničke napore da motivišu i inspirišu najbolje nastavnike koji mijenjaju obrazovanje u ovom dijelu svijeta

Bonus video: