"ZAROBLJENO DRUŠTVO"

Vujičić pozvao Javni servis da informiše građane o biračkom pravu

Vujačić je ocijenio da Skupština Crne Gore nije narodna, već „privatna Skupština nekolicine predsjednika političkih partija koji su zarobili crnogorsko društvo“
452 pregleda 0 komentar(a)
Vujičić, Foto: PR centar
Vujičić, Foto: PR centar

Javni servis Crne Gore treba da informiše građane o biračkom pravu, kao i o njihovom pravu da neposredno biraju poslanike i odbornike, a međunarodna zajednica da reaguje povodom sistemskog kršenja biračkog prava. To je saopštio predstavnik Grupe građana „Građanska akcija“, Božidar Vujičić, navodeći da je crnogorsko društvo zarobljeno društvo od strane Skupštine Crne Gora, koja je neustavno sačinjena.

„Nijedan građanin, birač u Crnoj Gori nije glasao ni za jednog poslanika u ovoj Skupštini, već su glasali za liste. Način na koji su ovi poslanici odabrani da postanu predstavnici građana predstavlja najveću korupciju i diskriminaciju. Njih je zapravo izabralo nekoliko predsjednika političkih partija, odnosno nekoliko birača u Crnoj Gori koji imaju enormno biračko pravo, suprotno Ustavu“, rekao je Vujičić.

On je ocijenio da Skupština Crne Gore nije narodna, već „privatna Skupština nekolicine predsjednika političkih partija koji su zarobili crnogorsko društvo“.

„Predsjednici političkih partija imaju toliko veliko biračko pravo da sebe biraju za poslanike, a onda odlučuju ko će biti ostali poslanici. Ova Skupština bira Ustavni sud, Vladu i sve ostale institucije koje su nelegalne“, rekao je Vujičić.

On je pozvao Javni servis Radio Televiziju Crne Gore da naprave emisiju o biračkom pravu, kao i o njihovom pravu da neposredno biraju poslanike i odbornike.

„Međutim, Javni servis to prikriva, zato što je Savjet Javnog servisa izabran upravo od neustavne Skupštine. Institucije su se udružile, kao i ovaj Ustavni sud koji bi trebao da štiti to pravo građana, kako bi sačuvali sistemsku korupciju i držali nas porobljene u ovoj državi. Pozivam i predstavnike međunarodne zajednice, OEBS i Delegaciju Evropske komisije, da prestanu da ćute“, saopštio je Vujičić.

On je naveo da su predstavnici međunarodne upoznati sa trenutnom situcijom u Crnoj Gori, da se sistemski krši biračko pravo, da građani nemaju jednako biračko pravo, kao i da ne mogu da ostvare pravo u skladu sa Ustavom, da neposredno biraju predstavnike.

„Ćutanjem, pokazuju da njihova realna namjera nije da jednog dana prime Crnu Goru kao demokratsku državu u svoju zajednicu. Takođe, ćutanjem pokazuju da preuzimaju odgovornost za ovako lošu situacije u Crnoj Gori, koja je nastala upravo zbog sistemske korupcije koja svoje izvorište nalazi u Skupštini Crne Gore“, rekao je Vujičić.

On je pozvao i sve poslanike da ujedinjeni izvrše promjene Zakona o izboru odbornika i poslanika, usklade ga sa Ustavom, kako bi svi građani Crne Gore ostvarili biračno pravo na jednak način i dobili ustavnu Skuštinu čiji će se sastav birati svake četiri godine.

Predsjednik Partije penzionera, invalida i restitucije Crne Gore, Momo Joksimović, kazao je da je biračko pravo, poslije prava na život, najznačajnije ljudsko pravo jer ostvarujući to pravo, kako je pojasnio, definišemo sadašnjost i budućnost.

„Nijedna odredba Ustava, koja se tiče biračkog prava, nije ispoštovana. Građanin nije suvereni nosioc vlasti, a vlast nije uspostavljena na osnovu volje građana. Glasovi se kupuju, što je teško i kažnjivo djelo, a na taj način kupuje se i naša suverenost“, poručio je Joksimović.

On je kazao da za ostvarivanje biračkoj prava nije dovoljno ostvariti tri kriterijuma – da građanin navrši 18. godina, da je državljanin Crne Gore, i da ima prebivalište najmanje dvije godine.

„Biračno pravo je neustavno prošireno i drugim cenzusima i ograničeno je Zakonom o izboru odbornika i poslanika, kao Zakonom o Biračkim spiskovima. Trebalo bi natjerati da svi poslanici uključe, jer se to ne može postići bez opozicije, kako bi donijeli demokratske zakone, slobodne medije i da bi se po prvi put u istoriji Crne Gore održali slobodni i fer izbori“, poručio je Joksimović.

On je rekao da je Skupština, nekada definisana kao najviši organ vlasti u državi, sada jedna od jedna grana vlasti, zakonodavna ,koja je ujedno i najznačajnija.

„Građanin ne bira neposredno poslanike, kako to Ustav nalaže, već poslaničke liste određuju lideri partija. Na taj način izabrani predstavnici nisu izraz volje građana i takva Skupština je neustavna, a samim tim neustavni su organi koje ta institucija bira, kao i zakoni i odluke koje donosi“, ocijenio je Joksimović.

Preporučujemo za Vas