Berane: Održana konferencija o projektu “Proširenje saradnje – od hrišćanskih starina do unaprijeđenog turizma”

Konferenciju je otvorio Darko Stojanović, savjetnik predsjednika opštine Berane, koji je kazao da je ovo još jedan u nizu projekata koji se finansira iz sredstava Evropske delegacije, a koji se sprovodi u Beranama
474 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Tufik Softić
Ilustracija, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 05.06.2019. 20:37h

U Donjoj Ržanici kod Berana, danas je održana konferencija za novinare, posvećena projektu “Proširenje saradnje – od hrišćanskih starina do unaprijeđenog turizma”.Na konferenciji je rečeno, da je riječ o Tumba gradu, koji sadrži arheološko blago koje će doprinijeti popularizaciji kulture i procvatu turizma, čime će se Berane visoko pozicionirati na mapi arheoloških gradova u regionu.

Konferenciju je otvorio Darko Stojanović, savjetnik predsjednika opštine Berane, koji je kazao da je ovo još jedan u nizu projekata koji se finansira iz sredstava Evropske delegacije, a koji se sprovodi u Beranama.

“U prethodnom periodu realizovali smo dosta važnih projekata koji su finansirani iz sredstava Evropske unije, kao što su nova zgrada Vatrogasnog doma, Regionalni biznis centar sa biznis inkubatorom i najveći projekat iz sredstava Evropske delegacije koji se finansira u Crnog Gori, a to je Projekat za prečišćavanje otpdadnih voda sa unapređenjem vodosnabdijevanja vrijedan 14 miliona eura. Trenutno realizujemo još jedan projekat iz prekogranične saradnje sa Albanijom koji se tiče zaštite životne sredine i zatvaranja čuvenog poglavlja 27. To je projekat “Zelena ostrva” vrijednosti 600.000 eura”, istakao je Stojanović.

Šefica zajedničkog tehničkog sekretarijata za programe prekogranična saradnja Crna Gora – Albanija i Crna Gora – Kosovo, Sanja Todorović, saopštila je da se radi o projektu Širenja saradnje – od hrišćanskih antikviteta do bogatijeg turizma, te da se radi o programu prekogranične saradnje. Projekat sprovodi Eparhija bidimljansko nikšićka, Polimski muzej, Podrška zajednica Albanije i Institut za Arheologiju – Centar za albanske studuje.

“Projekat ima za cilj da poboljša prekogranične veze kako u geografskom smislu, tako i u oblasti kulture, turizma i arheologije Crne Gore i Albanije. Takođe, ima za cilj integrisano očuvanje kulturne baštine i njeno korišćenje za turističke svrhe i razvoj turističkih potencijala područja Berana kroz zajedničku promociju i valorizaciju hrišćanskog arheološkog nasljeđa. Projekat se sprovodi već godinu dana, a trajaće ukupno 36 mjeseci. Ukupna vrijednost EU granta je 492,985.98 eura, dok je ukupna vrijednost projekta 578,807.04 eura”, dodale je Todorović.

Direktorica Polimskog muzeja Violeta Folić, kazala je, pored ostalog, da je to jedini projekat ove vrste u Crnoj Gori, vezan za konzervatorska i arheološka istraživanja, a da je finansiran iz evropskih fondova.

“Ovo je istovremeno i početak jedne korisne saradnje dvije zemalje, Crne Gore i Albanije, koja će se, nadam se, nastaviti i u budućnosti kroz druge projekte. Kroz ovaj isti poziv Polimski muzej dobio je još jedan projekat, i to kao nosilac, u saradnji sa partnerima iz Albanije. Realizacija ovako vrijednih projekata predstavlja veliki uspjeh, a ujedno i ponos za Polimski muzej, jer nije uobičajeno da jedan lokalni muzej učestvuje ili vodi ovako kompleksne i značajne projekte”, naglasila je Folić.

Đakon Konstantin Dojić, šef Kancelarije za međunarodnu saradnju, rekao je da se radi o četvrtom projektu koji institucije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori sprovode uz finanasijsku podršku Evropske unije.

“Ranije smo imali prekogranične projekte sa Srbijom, odakle je finansirana izgradnja zvonika Crkve Svetog Petra u Bijelom Polju. Imali smo i projekte sa Bosnom i Hercegovinom i projekat socijalno preduzetništvo. Ovo je četvrti projekat koji realizujemo iz IPA fondova. Naša crkva je prilično aktivna kada je u pitanju saradnja sa Evropskom unijom koja nas prepoznaje kao bitnog i legitimnog partnera u Crnoj Gori”, rekao je Dojić, dodajući da EU poštuje i prihvata vrijednosti koje zastupa SPC.

Projekat je zajednički osmišljen i zajedno ga implementiraju partneri u Crnoj Gori, Eparhija budimljansko-nikšićka i Polimski muzej, Institut za arheologiju, Centar za albanske studije i NVO “Albania Community Assist”.

Bonus video: