SD: Zaštita životne sredine mora biti jedan od prioriteta beranske vlasti

Redovni problemi koji se odnose na kvalitet vode za piće, upravljanje otpadom, stanje putne infrastrukture, naročito gradske, su samo neki od problema sa kojima se stanovništvo ovog grada svakodnevno suočava, navode iz Socijaldemokrata
308 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pitanja zaštite životne sredine u Beranama je na dnu ljestvice prioriteta lokalne vlasti, a redovni problemi koji se odnose na kvalitet vode za piće, upravljanje otpadom, stanje putne infrastrukture, naročito gradske, su samo neki od problema sa kojima se stanovništvo ovog grada svakodnevno suočava, kazali su iz beranskog odbora Socijaldemokrata.

"U svakom civilizovanom društvu ili onom koje nastoji da bude takvo, ostvarenost osnovnih ljudskih prava najpouzdaniji je indikator njegove demokratičnosti. Pravo na zdravu životnu sredinu je, osim što predstavlja jedno od osnovnih ljudskih prava proklamovano Ustavom Crne Gore, isto tako i jedan od faktora koji neposredno utiče na kvalitet života svake zajednice. U proces uspostavljanja harmonije između čovjeka i prirode potrebno je da budu uključeni svi relevantni društveni faktori koji će, svaki u okvirima svojih nadležnosti i odgovornosti, raditi na ostvarivanju principa zaštite životne sredine. Da bi se uspostavio zdrav ambijent, moraju postojati inicijative, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou, koje će skrenuti pažnju na važnost ovog pitanja", navodi se u saopštenju OO SD Berane.

Danas, kada se obilježava Svjetski dan zaštite životne sredine – 5. jun, Socijaldemokrate Berana, izražavajući zabrinutost zbog neprimjerenog odnosa prema prirodi koja nas okružuje, nastoje, kako su kazali, da podignu svijest o potrebi zaštite životne sredine i "istaknu u prvi plan sve one nedostatke koje je potrebno ukloniti kako bi se dostigao zadovoljavajući nivo kvaliteta životne sredine u ovom gradu."

"Promovisanjem znamenitih “Dvanaest ekoloških zapovijesti”, usvojenih na Konferenciji o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. godine, Socijaldemokrate, pod sloganom „Ti si na potezu“, nastoje da ukažu na alarmantno stanje životne sredine u Beranama. Ovih dvanaest formulacija imaju za cilj da podignu ekološku svijest, ali i da utiču na nadležne lokalne instance, kako bi konačno, obezbijedili kontrolu i spriječili dalje zagađenje i degradaciju životne sredine. Današnji datum je dobra prilika da se ukaže na neophodnost preduzimanja svih, kako preventivnih, tako i strukturnih i nestrukturnih mjera za očuvanje, razvoj i zaštitu životne sredine. Socijaldemokrate će i dalje, kao i do sada, posvećeno i istrajno raditi na rješavanju kako ekoloških, tako i ostalih problema koji se tiču našeg društva, a sve u cilju jačanja ekološke svijesti i uspostavljanja pravilnog odnosa prema životnoj sredini", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: