Crnogorska delegacija prvi put na otvaranju moštiju Svetog Jovana Vladimira

Mošti dukljanskog kneza u manastiru u Albaniji čuvaju od 1383. godine
2068 pregleda 0 komentar(a)
Kovčeg sa moštima, Foto: Sergej Zabiako
Kovčeg sa moštima, Foto: Sergej Zabiako

Početkom ove sedmice, u manastiru Sveti Jovan Vladimir u albanskom Elbasanu prvi put je jedna crnogorska zvanična delegacija prisustvovala otvaranju kovčega sa moštima dukljanskog kneza Vladimira, kojeg je kanonizovala pravoslavna crkva. Riječ je o vjekovnoj manifestaciji posvećenoj kultu Svetog Jovana Vladimira, čije mošti u ovom manastiru čuvaju od 1383.

U delegaciji su bili pomoćnik direktora Uprave za dijasporu mr Ivan Jovović, potpredsjednik Opštine Bar Radomir Novaković Cakan, šef kabineta predsjednika Opštine Ulcinj Vaso Radović, Milan Andrović iz barske porodice Androvića, koja vjekovima čuva krst Svetog Jovana Vladimira, a sa njima su u Elbasanu bili i povjerenici Matice crnogorske za Albaniju i Makedoniju Blagoje Zlatičanin i Miroslav Miro Orlandić.

"Uveče trećeg juna u okviru manastirskog kompleksa održana je tradicionalna crkveno-narodna manifestacija koju jednom godišnje, na ovaj dan, započinje liturgija, a završava otvaranje kovčega sa moštima Svetog Vladimira . Inače, najveći dio moštiju sveca čuva se u ovom manastiru, dio u Nacionalnom muzeju Albanije u Tirani, a glava se čuva u bugarskom manastiru Zograf na Svetoj Gori. Ističem da su delegaciju iz Crne Gore veoma srdačno primili predstavnici Albanske pravoslavne crkve sa mitropolitom Elbasana Imzotom Andonom Merdanom na čelu i igumanom manastira Irinejom, koji su nam omogućili da prvi put ovakva delegacija sa zvaničnog nivoa prisustvuje otvaranju kovčega sa moštima, što je ujedno prvi put zabilježila i kamera TVCG", rekao je za “Vijesti” mr Jovović.

Potpredsjednik Opštine Bar uručio je tom prilikom prigodan poklon mitropolitu Imzotu Andonu Merdanu i igumanu Irineju - monogragiju “Kult Svetog Vladimira Dukljanskog”.

"Kao Baranin, imao sam potrebu, čast i zadovoljstvo da prisustvujem svečanom činu otkrivanja mošti Svetog Jovana Vladimira u elbasanskom manastiru. Ne smijemo dozvoliti da istorija našeg naroda padne u zaborav, a moram reći da sam osjetio veliko zadovoljstvo što su i kod njih, kao i nama u Baru, različitosti bogatstvo, pa su pored pravoslavaca na procesiji 4. juna u manastiru bili i katolici i muslimani", rekao je za “Vijesti” Novaković.

Orlandič i Jovović su u manastirskom konaku govorili o putevima kneza dukljanskog Vladimira i odali posebnu zahvalnost predsjedniku Zajednice Crnogoraca u Albaniji Marinku Ćulafiću “koji je na obostrano zadovoljstvo realizovao jačanje institucionalnih veza albanskog i crnogorskog naroda”.

Za svoj doprinos izučavanju kulta ovog sveca kojeg baštini cijeli region, Jovović, koji je bio zamjenik urednika i koautor monografije i član državnog Odbora za obilježavanje jubileja - 1000 godina od smrti ovog vladara i sveca, je od domaćina dobio priznanje sa srednjevjekovnim pečatom ovog manastira iz XIV vijeka.

"Pred ovim spomenikom vjere i kulture počastvovan sam što učestvujem u manifestaciji u slavu milenijumske ličnosti Balkana u čijem oreolu se više od hiljadu godina susrijeću i prožimaju različiti balkanski entiteti, konfesije i tradicije. Ovdje sam i u ime resornog državnog organa Crne Gore koji pruža podršku inicijativi Zajednice Crnogoraca u Albaniji i njenom predsjedniku Marinku Ćulafiću, da ovakvim reprezentativnim programom koji se realizuje sa ostalim kulturnim ustanovama iz Crne Gore i Albanije, unaprijedi institucionalne veze i jača prijateljstvo dvije države i naroda. Kult svetog kneza Vladimira Dukljanskog može biti uporišna tačka za ponovno sagledavanje i preispitivanje kulturne istorije Balkana, i zato treba podržati već uspostavljeni međunarodni projekt „Putevima svetog kneza Vladimira“, u cilju ne samo institucionalnog povezivanja nego i međusobnog upoznavanja balkanskih naroda, koji ne dijele samo isti prostor, već imaju u značajnom omjeru i zajedničku baštinu. Jedna od tih neizostavnih sastavnica jeste i ovaj kult", rekao je Jovović.

U Tirani otvorena izložba

U Nacionalnom muzeju u Tirani ove nedjelje je u orgaizaciji Matice crnogorske i Zajednice Crnogoraca u Albaniji otvorena izložba “Portreti sv. Vladimira Dukljanskog na Balkanu od XVII-XX vijeka”.

Izložbu je otvorio predsjednik Matice Dragan Radulovič, uz prisustvo pomočnice ministra kulture Albanije i mitropolita Imzota. Na svečanom prijemu kod mitropolita Elbasana dogovoreno je da nakon Tirane, krajem ljeta izložba bude u Elbasanu. Za ovu postavku je Matica crnogorska štampala katalog na crnogorskom i albanskom jeziku.

Bonus video: