Durutović: Dugi mandati sudija smanjuju efikasnost

Crnogorski zakoni i Ustav propisuju da isto lice za predsjednika Vrhovnog, odnosno istog suda, može biti birano najviše dva puta
1456 pregleda 4 komentar(a)
Emilija Durutović, Foto: Screenshot
Emilija Durutović, Foto: Screenshot

Dugi mandati u sudstvu mogu posao da uvedu u rutinu, što može da vodi smanjenoj efikasnosti, ocijenila je Emilija Durutović, prva žena koja je izabrana za sudiju Vrhovnog suda u Crnoj Gori.

Ona je prije dvije večeri bila gost Underhill festa, gdje je govorila nakon projekcije dokumentarca o Rut Bajder Ginzburg, koja je četvrt vijeka sutkinja Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država i druga žena u istoriji zemlje na toj poziciji. O izboru sudija u Crnoj Gori, Durutović je dala komentar odgovarajući na pitanje u vezi sa nedavnim izborom predsjednika osnovnih sudova, gdje su za imenovane i sudije koji su tu funkciju obavljale u čak i pet i sedam mandata. Osim toga, i aktuelna predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, nakon dva mandata, prijavila se ponovo za istu funkciju.

Crnogorski zakoni i Ustav propisuju da isto lice za predsjednika Vrhovnog, odnosno istog suda, može biti birano najviše dva puta.

Durutović je kazala da treba razumjeti šta se zakonski želi postići sa dva mandata.

“Znači da se smatra da svježinu treba donijeti neko treći. Posao ne možete obavljati rutinski, a mnogo toga postane rutina, prestane biti izazov”, kazala je ona, uz preporuku da se u konkretnom slučaju konsultuje i uporedna praksa.

Sudski savjet prije dva dana je izabrao predsjednike pojedinih osnovnih sudova, iako su oni već na tim dužnostima bili po dva i više mandata. Iz Savjeta su kazali da nema zakonskih ograničenja za izbor predsjednika sudova u više mandata.

I iz pokreta #oduprise Vsu saopštili da bi treći izbor Medenice predstavljao “očigledno gaženje Ustava” i kazali da “nema te kreativnosti u tumačenju koja može opravdati namjeru članova Sudskog savjeta da svoju šeficu izaberu treći put”.

Bonus video: