Pokrenuta online peticija protiv militarizacije Sinjajevine: Traže da se područje zaštiti

Zainteresovani peticiju mogu potpisati do 5. avgusta
2214 pregleda 1 komentar(a)
Katun na Sinjajevini, Foto: Dragana Šćepanović
Katun na Sinjajevini, Foto: Dragana Šćepanović

Crnogorski državljani i stranci sa stalnim boravkom u Crnoj Gori koji se protive militarizaciji Sinjajevine, podršku od danas mogu da pruže potpisivanjem online peticije, putem servisa www.epeticije.gov.me.

Peticijom se, pored ostalog, traži da Sinjajevina bude proglašena zaštićenim područjem, da se ostavi na korišćenje stočarima, te da bude afirmisana kao turistička destinacija.

Dodatno, autori peticije traže podršku za razvoj Sinjajevine kao poljoprivrednog dobra, kao i brendiranje proizvoda sa te planine. Zahtijevaju i zaštitu kulturnog nasleđa, tradicije i arheoloških nalazišta na Sinjajevini i informisanje građana o pravu na zdravu životnu sredinu. "Posebno apelujemo na čelnike ministarstava poljoprivrede, održivog razvoja i turizma, kao i rukovodstava opština Bijelo Polje, Danilovgrad, Kolašin, Mojkovac, Šavnik i Žabljak, čiji građani polažu prava na korišćenje Sinjajevine, da ne daju podršku inicijativi Ministarstva odbrane za militarizacijom Sinjavine, već da prije konačne odluke konsultujte građane, a ako treba i referendumom", navodi se u tekstu peticije. Zainteresovani peticiju mogu potpisati do 5. avgusta. Da bi peticija bila pretočena u formalnu inicijativu i kao takva bila podnijeta Vladi na razmatranje, neophodno je da u narednih 60 dana dobije podršku najmanje 3.000 građana.

Bonus video: