URA: Zalažemo se da budemo “eco friendly” država

Stanje u Crnoj Gori, nakon skoro 28 godina od proglašenja za ekološku državu je više nego zabrinjavajuće navode iz pokreta URA
318 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: URA
Ilustracija, Foto: URA

Svjetski dan zaštite životne sredine obilježen je juče, 5. juna širom svijeta. Ovim povodom oglasili su se iz Građanskog pokreta URA ističući da je Crna Gora samo deklarativno ekološka država.

“Mi se moramo prilagođavati prirodi a ne ona nama, zbog čega ćemo se zalagati da postanemo jedna od prvih “eco friendly” država. To je jedan od ključnih predloga koji se mogu naći u našem ekonomskom programu “Posao za sve”. Ukoliko budemo racionalno i pažljivo postupali Crna Gora kao “eco friendly” država može postati naš najveći brend. Jačanje “zelene” ekonomije je preduslov koji može dovesti do sveukupnog ekonomskog razvoja. Potrebno je da saniramo divlje deponije i da rigoroznim mjerama spriječimo otvaranje novih. Izgradnjom centra za upravljanje otpadom bismo u velikoj mjeri doprinijeli očuvanju naše životne sredine. Nova urbanistička politika bi u fokusu morala imati zaštitu i strateško planiranje netaknutih lokacija. Sačuvati balans između prirodnih i urbanih vrijednosti kojima raspolažemo bi trebalo da bude cilj a i konačni proizvod”, ističu u pokretu URA.

Naglašavaju da svi zajedno moramo više cijeniti prirodu i njene resurse i drugačije postupati prema njima.

“ Mi smo prva proklamovana ekološka država na svijetu ali se tako ne ponašamo. Održivi razvoj je samo fraza koja se koristi u javnom životu a nikako u praksi. Moramo postati svjesni da ljepotu, prirodne resurse i životnu sredinu nismo naslijedili od predaka već smo je pozajmili od potomaka pa je krajnje vrijeme da se tako i odnosimo prema blagodetima koje naša zemlja ima. Prirodne resurse treba koristiti na principima održivog razvoja ali i sa pažnjom dobrog domaćina a mjere zaštite pa i represivne mjere treba ugrađivati u zakonska rješenja. To je jedini način da životna sredina bude očuvana na pravi način”, kazali su iz URA.

Stanje u Crnoj Gori, nakon skoro 28 godina od proglašenja za ekološku državu je više nego zabrinjavajuće navode iz pokreta URA.

“Devastacija rijeke Tare, gradnja u srcu nacionalnog parka, uništavanje Sinjajevine, rijeke Bukovice, Solane, sječa čempresa samo su neke od crnih ekoloških događaja kojima smo svjedočili. Vlast svojim postupcima, vrlo svjesno uništava bisere crnogorske prirode, umjesto da radi na zaštiti prirode i životne sredine. Priče o valorizaciji koje nam serviraju predstavljaju grube neistine jer se na taj način zapravo želi prikriti interes i profit koji njihovi funkcioneri stiču uništavajući prirodne resurse svih nas. URA će se i dalje uvijek i na svakom mjestu boriti protiv otimanja svih netaknutih bisera crnogorske prirode “, zaključuju u pokretu URA.

Bonus video: