Utvrdili predlog liste kandidata za Savjet RTCG, oštra polemika na sjednici

Konjević je upozorio da se nastavlja praksa kojom se biraju partijski vojnici, odnosno oni koji su pod uticajem Demokratske partije socijalista
3217 pregleda 4 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Zoran Đurić
Sa sjednice, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.06.2019. 19:27h

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore utvrdio je danas predlog liste za imenovanje članova Savjeta Radio-televizije Crne Gore (RTCG) po ovlašćenim predlagačima, koji će biti upućen Skupštini na glasanje, a tome je prethodila burna rasprava između Raška Konjevića (SDP) i članova vladajuće koalicije.

Konjević je upozorio da je to nastavak prakse kojom se biraju partijski vojnici, odnosno oni koji su pod uticajem Demokratske partije socijalista (DPS) i pročitao navode iz posljednjeg izvještaja Evropske komisije (EK), gdje su iznijete najoštrije osude povodom slobode medija i stanja u RTCG.

On je kazao da je u izvještaju piše da “smjene članova Savjeta su dodatno uticale da se politički uticaj poveća i da je neophodno da se nezavisnost i profesionalnost vrati”.

“Šta ste Vi, gospodine Škrelja, uradili u posljednjih godinu i po povodom toga. Nezakonito smo smijenili dva člana, što su potvrdile sudske odluke. Nikola Vukčević je smijenjen jer je snimao filmove, a Goran Đurović jer ima firmu koja se bavi proizvodnjom salate”, kazao je Konjević.

On je istakao da je tako doveden ozbiljno u pitanje dignitet Skupštine i upozorio da će država u narednom periodu imati ozbiljnu štetu zbog toga, a da će sljedeći izvještaj EK biti još gori.

Predsjednik Odbora Ljuiđ Škrelja je istakao da su sve radili po zakonu i optužio Konjevića da nije dobro pročitao izvještaj EK, kao i da u tom dokumentu ima i dobrih stvari, kao i loših za opoziciju.

“Neargumentovane ste me optužili. Da li sam ja doprinjeo izvještaju. Kad već tako govorite, kažite da je Škrelja zaslužan za nezavisnu Crnu Goru, što smo učlanjeni u NATO, što imamo dobre odnose sa susjedima”, kazao je predsjednik odbora.

On je zapitao zašto je Đurović podnio ostavku tek nakon što je Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) utvrdila da je u konfliktu interesa.

Škrelja je istakao da DPS itekao sprovodi preporuke EK.

Konjević je odgovorio da je precizno citirao izvještaj EK I da bi njime trebao da se bavi i član Odbora Adrijan Vuksanović jer je predsjednik Odbora za evropske integracije.

Vuksanović je odgovorio da se Konjević bavi političkom demagogijom I tražio da kaže ko konkretno od kandidata nedostojan funkcije.

Konjević je pitao Vuksanovića da li zna kakav je “politički bekraund Gorana Sekulića od 1992. do 1997. godine.

On je istakao je Sekulić veličao DPS u tom vremenu.

Vuksanović je odgovorio da bi mogao i on da spočita dosta toga SDP-u, da su bili u koaliciji sa DPS-om, a sada su sa onima noji nepoštuju crnogosrku tradiciju.

“Po vama ispada da je Crna Gora pred ponorom, da smo zadnji”, istakao je Vuksanović.

Član odbora Marta Šćepanović (DPS) istakla je, odgovarajućio Konjeviću, da je nekada i Ranko Krivokapić veličao Mila Đukanovića

Na listi kandidata za članove su dosadašnji predsjednik Savjeta RTCG Ivan Jovetić, kojeg je predložio Univerzitet Donja Gorica, ispred Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i Matice crnogorske Ilija Despotović, a nacionalnih ustanova kulture i nevladinih organizacija iz te oblasti David Delibašić.

Kandidat Privredne komore za mjesto u Savjetu je Pavle Radovanović, NVO iz oblasti medija Milan Radović.

Kandidat NVO iz oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda je Goran Sekulović, Saveza sindikata Nikola Tatar, a Crnogorskog olimpijskog komiteta Predrag Marsenić.

Kandidatkinja ispred državnog Univerziteta Đurđica Perović povukla je saglasnost.

Predsjednik Odbora Škrelja je objasnio da će u narednom periodu raspisati konkurs za izbor još jednog člana Savjeta iz oblasti NVO koje se bave zaštitom životnih prava.

Bonus video: