Pismo Đukanoviću: Sjetite se šta podstiče napade

Predstavnici svjetskih asocijacija izdavača i urednika pisali predsjedniku Crne Gore zabrinuti za bezbjednost nezavisnih novinara
13897 pregleda 9 komentar(a)
Da se ne ponovi: Uviđaj policije poslije napada na novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić, Foto: Boris Pejović
Da se ne ponovi: Uviđaj policije poslije napada na novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Svjetske asocijacije novina i izdavača Majkl Golden i predsjednik Svjetskog foruma urednika David Kelovej uputili su juče pismo predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću u kojem izražavaju ozbiljnu zabrinutost za bezbjednost novinara u Crnoj Gori, povodom kampanje koja je pokrenuta protiv “Vijesti” i njenih novinara i osnivača.

Njihove organizacije predstavljaju preko tri hiljade kompanije u više od 120 država, sa 18 hiljada štampanih medija i 15 hiljada internet sajtova.

“Prema izvještajima, vaš spor oko političke donacije Duška Kneževića, biznismena i vlasnika Atlas grupe, dobio je široku medijsku pokrivenost. Kako se rasprava intenzivirala, tako se pojačavala kritika prema nezavisnim medijima, a najskorije je to bilo u člancima u medijima povezanim s vlastima koji su opisivali nezavisne novinske kompanije i novinare kao “medijsku mafiju”. Kao što znate, Vlada i njene pristalice su godinama ovu frazu koristili da napadaju nezavisne medije i da ih predstavljaju kako kriminalce koji djeluju protiv nacionalnih interesa”, napisali su Golden i Kelovej.

Oni su naveli i da su zabrinuti da takve neosnovane i zapaljive izjave podstiču okruženje u kojem nasilje prema nezavisnim novinarima ponovo postaje sve vjerovatnije.

“Kao što ćete se sjetiti, demonizacija nezavisnih medija na ovaj način je prethodila pucanju na novinarku “Vijesti” Oliveru Lakić u maju prošle godine. S poštovanjem vas pozivamo da osudite takvu provokativnu retoriku i da preduzmete sve moguće korake kako biste osigurali da svi novinari mogu raditi u bezbjednom i sigurnom okruženju”, naveli su u pismu Golden i Kelovej.

Bonus video: