Orav: Ništa ne sprječava Crnu Goru da ide brže u pregovorima

"Kada govorimo o političkoj volji, ne govorim samo o vladajućoj partiji već mislim i na opozicione partije", rekao je Orav
1433 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Miloš Rudović
Sa sastanka, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 07.06.2019. 11:07h

Ništa ne sprječava Crnu Goru da ide brže u pregovorima, ali je za to potrebna politička volja i rad, poručio je danas šef Delegacije Evropske unije u Podgorici Aivo Orav.

“Ništa ne sprječava Crnu Goru da ide brže, nema nikakvih eksternih problema. Daću kao primjer Sjevernu Makedoniju. Imali su ozbiljan problem i oni su čak i sad to popravili. Ali Crna Gora nema problema takve vrste. Potrebni su samo politička volja i rad. Kada govorimo o političkoj volji, ne govorim samo o vladajućoj partiji već mislim i na opozicione partije koje trenutno bojkotuju skupštinu, i smatramo da to uopšte nije od pomoći,” kazao je Orav sa 13. sastanka Zajedničkog savjetodavnog odbora civilnog društva Evropske unije i Crne Gore.

Šef Delegacije EU ponovio je da su ključna poglavlja koja se tiču vladavine prava – 23 i 24.

“Ako nema napretka u toj oblasti, onda državne članice mogu da odluče da uspore pregovore ili čak da zaustave pregovore ako imamo nazadovanje,” kazao je on na sastanku u Podgorici.

Komentarišući izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori, naglasio je da puno toga treba da se odradi kako bi mogli “da izvijestimo o boljem napretku u sljedećem izvještaju” dodajući da pregovori nisu samo tehničke prirode.

Na konstataciju zamjenika glavnog pregovarača Marka Mrdaka da geopolitički ambijent ne ide na ruku državama kandidatima, Orav je kazao da on nikad nije bio dobar za proširenje, pa pomenuo primjer svoje domovine.

“Ja dolazim iz Estonije i kada smo mi počeli da pregovaramo 1997. čuli smo da neki ne žele Estoniju kao članicu. Morali smo da se borimo za naše mjesto u EU, ne samo da se nadamo da će neko da nas prisili i ubaci u EU,” kazao je Orav.

Orav je kazao da se moraju zaštititi ulcinjska solana, Skadarsko jezero i rijeka Tara.

“Svako ima ulogu koju mora da odigra. To nije opciono, već naša obaveza,” poručio je Orav.

Zamjenik glavnog pregovarača Marko Mrdak kazao je da je ugao civilnog društva u oblasti pregovora veoma važan.

Kopredsjednica Odbora Lidija Pavić Rogošić je kazala da treba vrlo pažljivo ispregovarati poglavlje 27, koji se tiče životne sredine i klimatskih promjena.

Nenezić: Sedam godina pregovaramo, a hvalimo se samo otvorenim poglavljima

Ana Nenezić iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) kazala je da je vrlo iznenađujuće način na koji Vlada čita ono što su nalazi i preporuke u izvještaju EK

“Meni je zapanjujuće da nakon gotovo sedam godina pregovaračkog procesa mi možemo javno reći da smo zadovoljni sa rezultatima koje smo postigli u okviru pregovaračkog procesa. S jedne strane, kada govorimo o tehničkoj strani možemo konsatovati svakako da rezultati postoje ali poslije sedam govina ne možemo reći da je to dobro i da je to dovoljno”, kazala je Nenezić, naglašavajući da je za taj period “zapravo zatvorili jedno jedino pregovaračko poglavlje”.

Dodala je da u jednoj fazi pregovora može doći do pada povjerenja i podrške građana samom pregovaračkom procesu, jer, kako je kazala, uporno se kreiraju nerealna očekivanja i nerealni rezultati koje prosto ne žele da se ispune jer ne postoji politčka volja za to.

Predstavnica CGO je navela kao primjere aferu Koverat i nezakonite smjene članova Savjeta RTCG, Agencije za sprječavanje korupcije i Agencije za eletronske medije.

Ona smatra da je to slika koliko smo zaista napredovali.

“Da gazimo ono što su osnovne zakonske norme i postulati, i gledati kako to čine predstavnici zakonodavne vlasti je nešto što treba da nas sve zabrine i da nam vrlo jasno i slikovito pokaže da naši rezultati nisu zadovoljajući u ovoj fazi regovora,” kazala je Nenezić.

Đurnić: EK vrlo eksplicitno rekla u čemu je problem sa ASK

Ana Đurnić iz Instituta alternativa (IA) kazala je da se zatvaranje poglavlja broji kao stavrni uspjeh, a ne njihovo otvaranje.

On je pomenula i proces imenovanja članova Savjeta ASK.

“Koji se pretvorio u mali cirkus, svega nekoliko dana nakon što je EK u svom izvještaju vrlo eksplicitno rekla u čemu je problem sa ASK i na čemzu treba da se dalje radi”, kazala je ona.

Kao primjer je navela i prijavu Vesne Medenice za treći mandat na čelu Vrhovnog suda.

“Što je očigledno protivustavno uprkos preporukama GRECO, uprkos stalnim preporukama EK da treba depolitizovati pravosuđe. A čini se da sve naše grane vlasti vrlo očeigledno zanemarjuju ono što su preporuke ne samo EU i EK, nego i mnogih drugih,” kazala je ona.

Mrdak: Geopolitički ambijent nam ne ide na ruku

“Sedam godina jeste značajan vremenski period u kojem pregovaramo, ali sjetimo se da opet geopolitički ambijent ne ide na ruku državama kandidatima,” kazao je Mrdak, dodavši da je pristup EK značajno oštriji od onog koji su imali prethodni kandidati a sadašnje članice EU.

Mrdak je istakao da su iz godine u godinu preporuke EK temelj na osnovu kojeg se vodi pregovarački proces.

“Naravno, neke preporuke ispunimo ranije, neke ne ispunimo, pa se izmjeste iz izvještajnog perioda u izvještajni period”, kazao je na sastanku.

Mrdak je istakao da se otvaranje poglavlja ne pominje samo u cilju hvaljenja.

“Ne želim da to bude izgovor za ograničeni napredak koji se konstatuje u kontinuitetu u izvještajima u napretku, ali svjesni smo svega, svih preporuka EK,” kazao je on, navodeći da se nadaju još boljim rezultatima.

Bonus video: