Niz akcija čišćenja u Kolašinu

Očišćena je sportska zona grada, park šuma Dulovine, a ozelenjavano je i uže gradsko jezgro
685 pregleda 1 komentar(a)
Sa današnje akcije, Foto: NVO Natura
Sa današnje akcije, Foto: NVO Natura

Niz akcija, kojim su Kolašinci obilježili 5. jun, Dan zaštite životne sredine, završen je danas, pa je očišćena sportska zona grada, park šuma Dulovine, ozelenjavano je uže gradsko jezgro.

Akciju su u Kolašinu organizovali NVO Natura, Opština Kolašin, OŠ “Risto Manojlović” i SMŠ “Braća Selić".

“Zahvaljujući podršci Opštine i učešću učenika osnovne i srednje škole, uspjeli smo da očistimo velike površine, koje su istvoremeno i atraktivne turističke lokacije grada. U centru je posađeno nekoliko desetina sadnica. Sve te aktivnosti bile su i način da skrenemo pažnju sugrađanima da više vode računa i savjesnije se ponašaju prema živptnoj sredini", saopštili su iž NVO Natura.

Svjetski dan zaštite životne sredine obilježava se u cijelom svijetu raznim aktivnostima i kampanjama, s ciljem skretanja pažnje javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine. Generalna skupština UN odredila je datum 5. jun, jer je tog dana održana Konferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. godine, koja je okupila 113 država koje su priredile zajedničku izjavu o potrebi međunarodne saradnje u cilju zaštite životne sredine.

Obilježavanje Svjetskog dana životne sredine organizuju Generalni sekretarijat Vlade, Zajednica Opština Crne Gore i Ministarstvo održivog razvoja i turizma. U 20 crnogorskih opština predstavnici lokalnih samouprava, nevladinih organizacija, ali i svi zainteresovani građani, zajedno uređuju prostor u kom žive i borave.

U akciji učestvuju opštine Andrijevica, Bar, Berane, Bijelo Polje, Danilovgrad, Žabljak, Kolašin, Kotor, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Plužine, Pljevlja, Podgorica, Rožaje, Tivat, Tuzi, Ulcinj, Cetinje i Šavnik.

Bonus video: