Podgorički rotarijanci u zajedničkoj humanitarnoj akciji za nabavku inkubatora bolnici u Pančevu

Na tom putu, koji će trajati više od dva mjeseca, dočekivaće ga Rotary klubovi koji će mu obezbijediti smještaj i donirati novac za pomenute inkubatore. Za realizaciju ovog projekta, potrebno je oko 10.000 eura
1166 pregleda 0 komentar(a)
Rotari klub Podgorica, Foto: Facebook
Rotari klub Podgorica, Foto: Facebook

Rotary klub Pančevo i distrikt 2483 Srbija - Crna Gora organizuju veliku humanitarnu akciju "Bike for Babies" (Biciklom za bebe) čiji je cilj nabavka inkubatora za dječije odjeljenje Opšte Bolnice Pančevo.

Glavni promoter ove akcije je biciklista Dušan Milojkov, koji je 1. juna krenuo iz Pančeva i voziće kroz Srbiju, Crnu Goru, Republiku Srpsku, Sloveniju, Italiju, Španiju, Portugal, Francusku i Belgiju, sve do Brisela, ukupno oko 8.000 km.

Na tom putu, koji će trajati više od dva mjeseca, dočekivaće ga Rotary klubovi koji će mu obezbijediti smještaj i donirati novac za pomenute inkubatore. Za realizaciju ovog projekta, potrebno je oko 10.000 eura.

Dušan će prolaziti kroz više od 60 gradova, a 4. juna stigao je u Podgoricu, gdje su ga dočekali članovi Rotari kluba Podgorica, i tako podržali ovu humanitarnu akciju.

''Rotari je organizacija poslovnih i profesionalnih ljudi udruženih širom svijeta u cilju pružanja humanitarne pomoći, podsticanja visokih etičkih standarda u svim profesijama i unapređenja dobre volje i mira u svijetu. Naš moto "Nesebično služiti", počiva prije svega na ličnom uvjerenju i primjeru. Jer, svaka akcija pomoći onima koji su u stanju potrebe - ma kako se ona naizgled činila malom i nevažnom, pokreće zamajac velikog i moćnog rotarijanskog točka. U tom duhu organizovana je i ova akcija. Dušanu želimo sretan nastavak putanja i sigurni smo da će ostvariti svoj humani cilj'', rekao je predstavnik Rotari kluba Podgorica Aleksandar Radulovic Akciju su podržali i članovi biciklističkog kluba Biciklo.me, Dzada Dušan Milojkov, biciklista, pisac, humanista, već godinama promoviše sport i zdrav život, još od 2002. godine putuje biciklom po Evropi. Dušan Milojkov je pasionirani biciklista koji je zbog različitih povoda biciklom širom Evrope prešao 17.966 kilometara i sve to pretočio u petnaest putopisnih knjiga. Svojim stilom života popularizuje zdrav sportski život, bori se za očuvanje životne sredine, a objavljene knjige prodaje i novac daruje u humanitarne svrhe. Autor je i četiri dokumentarna filma .

Dušan planira da, nakon ovog putovanja, napiše knjigu o svom poduhvatu koji je ujedno i ostvarivanje njegovog životnog sna, u kojoj će opisati gradove kroz koje prolazi, ljude koje upoznaje kao i svoju životnu filozofiju. On će takođe nositi kameru sa sobom, tako da će snimati i film o ovoj humanitarnoj akciji.

Možda je najuvaženiji rotarijanac sa prostora bivše Jugoslavije, nobelovac Ivo Andrić, u svom "Ex pontu", mislio na postulate pokreta kome je pripadao, kada je zapisao: "Život nam vraća samo ono što mi drugima dajemo". Pripadati Rotariju, znači biti član velike porodice svijeta, bliski sa ljudima koji osjećaju obavezu i potrebu da učine nešto više, ne za sebe, već za drugoga.

Bonus video: