Budva ne odustaje od tužbe u slučaju „soliteri”

Sektretarijat za zaštitu imovine odgovorio je Upravnom sudu da ne odustaju od postupka nakon što je Carević obavijestio sud da Opština povlači tužbu protiv rješenja Ministarstva, a to je uradio poslije potpisivanja protokola kojim se aminuje gradnja dvije kule od po 15 spratova uz more
5359 pregleda 10 komentar(a)
Carević, Foto: Zoran Đurić
Carević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 08.06.2019. 08:47h

Opština Budva ne odustaje od tužbe protiv rješenja Ministarstva održivog razvoja i turizma, a kojim se insistira da lokalna uprava ima svojstvo stranke u postupku pri davanju saglasnosti turskoj kompaniji "Mia investments" na gradnju hotelsko-apartmanskog kompleksa „Mia Budva“, na prostoru Jadranskog sajma.

To se navodi u obavještenju budvanskog Sektretarijata za zaštitu imovine, upućenom Upravnom sudu, koje je tražilo izjašnjenje ove opštinske službe da li povlače tužbu, jer im je stigao dopis od gradonačelnika Marka Bata Carevića da on odustaje od nje.

Opštinske službe ne prihvataju Carevićeve odluke da se odobri turskim investitorima da grade dvije kule od po 15 spratova uz obalu mora, na parceli od 8.500 kvadrata koja je i dalje uknjižena na firmu "Safiro beach".

Sekretarijat za zaštitu imovine je podnio tužbu nakon što je resorno ministarstvo odbilo rješenje glavne gradske arhitektice, koja je priznala Opštini Budva status strane u postupku, priznajući činjenice vezane za zajedničku firmu EXPO Budva – Opštine i Jadranskog sajma, a koje imaju dvije parcele u okviru urbanističke parcele na kojoj se planira gradnja kompleksa „Mia Budva“.

Resor ministra Pavla Radulovića nije bio stava da Opština može dobiti takava status, a rješenje budvanske glavne arhitektice nazvao je pravnim nasiljem.

Međutim, Carević je počektom aprila zaključio protokol o donaciji sa turskim "Mia investmentsom", kojim je predviđeno da investitori izgrade, opreme i poklone gradu vrtić vrijedan dva i po miliona, a Opština zauzvrat da dozvoli gradnju dva solitera. Prvi čovjek Budve je 17. maja uputio zvaničan dopis Upravnom sudu da odustaje od tužbe, čime se dalo zeleno svjetlo glavnoj gradskoj arhitektici da izda saglasnost.

„Predsjednik Opštine Budva obavijestio je dopisom ovaj sud da Opština odustaje od tužbe. Budući da Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva, koji je i podnio tužbu shodno članu 17 Odluke o organizaciji i načinu rada lokalne samouprave Opštine Budva, između ostalog, vrši poslove uprave, koji se odnose na preduzimanje mjera i ulaganja pravnih sredstava radi zaštite imovinskih prava i interesa Opštine, kao i poslove koji se odnose na imovinska prava i ovlašćenja na državnoj imovini kojom raspolaže i koje koristi Opština Budva i njeni organi, neophodno je da se izjasnite da li povlačite tužbu u ovoj upravno–sudskoj stvari“, navodi se u dopisu sutkinje Upravnog suda Ane Perović Vojinović, koji je dostavljen opštinskom sekretarijatu.

Ona je navela da u slučaju da se sekretarijat u roku od osam dana ne izjasni, smatraće da ostaju pri podnijetoj tužbi.

Sekretar za zaštitu imovine Nikola Plamenac odgovorio je pismeno da Opština Budva „ima pravni interes da učestvuje u navedenom postupku“.

Plamenac je podsjetio u dopisu da je odlukom Skupštine opštine donijeta odluka o formiranju zajedničkog preduzeća "Expo Budva" i to sa ciljem da se na zemljištu izgradi kongresni centar, a da na preostalom dijelu zemlje partneri Opštine Budva mogu dobiti saglasnost da grade kongresni hotel.

Vladajuća koalicija u Budvi spori se oko projekta – na jednoj strani je Demokratski front sa šest odbornika, savez na čijem se čelu nalazi Carević, a na drugoj 12 odbornika (Demokrate, Crnogorska i GP URA), koji insistiraju da Skupština opštine donese zaključak o utvrđivanju mjera u cilju zaštite i unapređenja prostor. Njime bi se poništio protokol koji je prvi čovjek Budve potpisao sa turskim investitorima.

Sjednica koja je trebalo da bude u utorak, i na čijem dnevnom redu je bio zaključak, nije održana jer nije usvojen dnevni red, pošto su protiv, uz odbornike DF-a glasali i opozicioni odbornici DPS-a, SD-a, kao i samostalni odbornici Stevan Džaković i Goran Pejović.

Dok Carević tvrdi da je birao između dva zla, i da je gradu obezbijedio da dobije vrtić jer će Turci ionako dobiti dozvolu od države da grade, jer im to omogućuje detaljni urbanistički plan „Budva centar“, njegove koalicione kolege ga optužuju da je dio sumnjivih kombinacija.

Demokrate Careviću: Ko je sve iza projekta?

Budvanske Demokrate pozvale su juče predsjednika opštine da se izjasni o projektu i vlasničkoj strukturi kompanije sa kojom je potpisao protokol, a koji dozvoljava gradnju hotela sa dvije petnaestospratne kule uz more.

Koalicioni partneri Carevića saopštili su da su zabrinuti zbog toga što se MANS opet interesuje za Opštinu, “prvi put nakon vladavine OKG-a u Budvi”. Oni su se oglasili nakon što je Centralna banka odgovorila MANS-u da nema informacije o tome ko stoji iza firmi sa Britanskih Djevičanskih Ostrva koje su osnovale kompaniju “Mia Investments”, upućujući na Poresku upravu.

„Nakon što je gospodin Arikan obmanuo javnost da su CBCG dostavili sve podatke vezano za tri firme sa Djevičanskih Ostrva, osnivače ‘Mia Investmenta’, koji žele da grade solitere u Budvi, vjerujemo da je svima jasno ko stoji iza ovog posla.

Indikativno je ćutanje gospodina Carevića, kojeg MANS nekoliko puta javno poziva da kaže da li zna sa kime je potpisao protokol. Pozivamo ga da odgovori i to ćemo tražiti dok javno ne saopšti sva svoja saznanja u vezi sa projektom. Ako zna ko je iza ‘Mia Investmentsa’, dužan je da to ne krije od javnosti, a ako to ne zna, onda je frapantno da tako olako potpisuje ovakve aranžmane u ime opštine Budva“, poručile su Demokrate Budve.

Turski biznismen Habip Arikan je nedavno izjavio da su sve detalje objasnili CBCG, iz koje su ga pitali ko su vlasnici – “donio sam sva dokumenta ko su i tu nema tajni“. Tvrdi da su iza firmi sa Britanskih Djevičanskih Ostrva on i “isključivo njegovi dugogodišnji prijatelji i poslovni partneri, arhitekta Murat Kader i Ozan Sener (Sera group), niko drugi”. Saopštio je da mu partner u poslu nije Branimir Gvozdenović (DPS), ni član njegove porodice.

Bonus video: