NVO Prijatelji životinja Podgorica: Glavni grad platio korpe za pseći izmet po deset puta skupljoj cijeni

"Pretragom na internetu, došli smo do podataka da jedna ista takva korpa kod proizvođača u Novom Sadu košta 6.000 dinara, što je oko 50 eura, dakle deset puta jeftinije od ovih naših", kazali sz iz NVO Prijatelji životinja Podgorica
2845 pregleda 47 komentar(a)
Jedna od korpi, Foto: NVO Prijatelji životinja Podgorica
Jedna od korpi, Foto: NVO Prijatelji životinja Podgorica
Ažurirano: 08.06.2019. 20:52h

NVO Prijatelji životinja Podgorica saopštila je danas Glavni grad platio korpe za pseći izmet po deset puta skupljoj cijeni.

Stručne službe privrednog društva "Čistoća" postavile su juče na 10 lokacija u Podgorici korpe za odlaganje psećeg izmeta i to sedam uz šetališnu zonu brda Gorica, a tri u sklopu Univerzitetskog parka na Kruševcu, saopšteno je iz Glavnog grada.

"Informacija koju je objavio Glavni grad da su na dvije lokacije u Podgorici postavljene kante za odlaganje psećeg izmeta, ukupno njih deset, u prvi mah je obradovala Podgoričane. Međutim, iza ovoga se krije nešto što se u najmanju ruku može nazvati rasipanjem i zloupotrebom novčanih sredstava građana Podgorice", navodi se u saopštenju NVO Prijatelji životinja Podgorica koje potpisuje izvršni direktor Dragoje Vlahović

U saopštenju se dodaje da je činjenica da su ovakve korpe potrebne Podgorici.

"Međutim, isto tako je i činjenica da Podgorica trenutno ne ispunjava uslove za njihovo postavljanje. Da bi pomenute korpe bile postavljene, neophodno je prije svega, putem medija i u saradnji sa civilnim sektorom obaviti edukaciju građana o tome kako da ih koriste i informisati građane da su u zakonskoj obavezi da pseći izmet odlažu u iste. Nakon toga, daju se direktive Komunalnoj inspekciji da strogo kontrolišu vlasnike prilikom izvođenja pasa na javne površine, te da se svaki prekršaj sankcioniše na licu mjesta. Pored toga što u ovom slučaju nije obavljena nikakva edukacija građana, niti konsultacija sa relevantnim predstavnicima civilnog sektora, svima nam je poznato da Komunalna inspekcija uporno odbija da se bavi svojim poslom, po pitanju gore navedenog, ali i svega što ima veze sa Zakonom o dobrobiti i zaštiti životinja, a što je u opsegu njihovog djelovanja", ističe se u saopštenju.

Iz NVO Prijatelji životinja Podgorica navode da ono što je u ovom slučaju najčudnije, jeste cijena za nabavku korpi, koju je objavio Glavni grad.

"Naime, objavljeno je da je deset korpi plaćeno ukupno 4.985,20 eura ili 498,52 eura po jednoj korpi. Znajući da je to abnormalno visoka cijena za pomenute korpe, naši predstavnici su odmah pošli na lice mjesta, kako bi se uvjerili da li se radi o običnim ili o nekim robotizovanim korpama, koje same idu po parku i skupljaju otpad ili pak iz njih dopire glas koji upozorava vlasnike da pokupe izmet iza svog psa i odlože ga u njih. Naravno, na licu mjesta smo se uvjerili da se radi o sasvim običnim korpama, bez ikakvih posebnih funkcija. Pretragom na internetu, došli smo do podataka da jedna ista takva korpa kod proizvođača u Novom Sadu košta 6.000 dinara, što je oko 50 eura, dakle deset puta jeftinije od ovih naših", kazali sz iz NVO Prijatelji životinja Podgorica.

Navode i da je zaključak da je Glavni grad za ista novčana sredstva mogao da kupi sto korpi, umjesto kupljenih deset.

"Zbog svega navedenog insistiramo da nam neko iz uprave Glavnog grada objasni zašto su pomenute korpe platili po deset puta većoj cijeni, te da oni koji se na taj način rasipaju sa novcem građana Podgorice moraju snositi odgovornost i biti sankcionisani. Na ovaj način se ne smije trošiti novac opredijeljen za poboljšanje infrastrukture vezane za dobrobit životinja, pogotovu ako znamo da se za to uvijek obezbijede jako skromna sredstva. I na samom kraju, ukoliko Glavni grad nema obučenog i sposobnog ekonomistu, mi smo spremni da im istog ustupimo potpuno besplatno, kako bi sačuvali novac građana", zaključuje se u saopštenju NVO Prijatelji životinja Podgorica.

Bonus video: