Malaksalost i nesvjestica stižu sa vrućinom

Vrućine, pojašnjava, ne prijaju ni pacijentima koji imaju psihička oboljenja, jer dolazi do naglih promjena raspoloženja, porasta anksioznosti, depresije, razdražljivosti
6129 pregleda 0 komentar(a)
Neophodno piti bar dva litra vode dnevno, Foto: Luka Zeković
Neophodno piti bar dva litra vode dnevno, Foto: Luka Zeković

Nagli skokovi temperature i sve toplije vrijeme utiču na pacijente sa hroničnim bolestima, kao što su šećer i kancer, zbog čega bi trebalo da posjete ljekara.

Izabrani doktor u podgoričkom Domu zdravlja Kenan Katana“Vijestima“ je kazao da su ovo dani kada se pacijenti učestalo javljaju ljekarima sa simptomima malaksalosti, nesvjestice, naglih padova krvnog pritiska.

Pojasnio je da se pri toploti šire krvni sudovi, što dovodi do nižeg krvnog pritiska, kao i vrtoglavice usljed nedostatka kiseonika.

Nagli porasti temperature, tvrdi, mogu uticati na stanje hroničnih bolesnika koji imaju maligna oboljenja, kardiovaskularne bolesti, anginu pektoris, stanje nakon moždanog i srčanog udara, plućnu opstruktivnu bolest, poremećaje rada štitne žlijezde, dijabetes.

“Ako neko ima dijabetes, toplije vrijeme mu manje prija. Mogu primijetiti oscilacije nivoa šećera u krvi, dijabetes inače dovodi do pojačanog odliva tečnosti iz organizma“, kazao je Katana.

Vrućine, pojašnjava, ne prijaju ni pacijentima koji imaju psihička oboljenja, jer dolazi do naglih promjena raspoloženja, porasta anksioznosti, depresije, razdražljivosti.

Sa druge strane, pacijentima koji imaju visok krvni pritisak, odnosno hipertenziju, više odgovara toplije vrijeme.

Katana je rekao da se zbog toga takvoj grupi pacijenata tokom ljetnjih mjeseci smanjuje terapija, ili se mijenja.

Za hronične bolesnike, tvrdi ljekar, važno je da ne dehidriraju usljed viših temperatura vazduha.

“Ko ima hronične bolesti, treba da posjeti dom zdravlja, na usluzi smo pacijentima 365 dana u godini”.

Izabrani doktor istakao je da prilikom visokih temperatura, u izrazito toplom dijelu dana od 10 do 17 sati, treba smanjiti radne aktivnosti, odnosno fizičke poslove.

Preporučio je građanima da nose svijetlu i pamučnu odjeću, a izbjegavaju tijesnu, koriste sredstvo za zaštitu od UV zračenja, zaštite glavu od toplote.

Katana je kazao da treba unositi dovoljno tečnosti, odnosno vode, te da nikakvi ostali gazirani i energetski napici, a pogotovo alkohol, ne dolaze u obzir.

Rekao je da je i kafa takođe diuretik, te dovodi do izmokravanja.

Istakao je da treba piti najmanje dva litra vode dnevno.

Katana je kazao da treba jesti sezonsku hranu, a ne teške sireve, suhomesnate proizvode, prerađevine, sladoled, majonez i slično.

Nakon hladnog maja, začas ugrijalo do 36 stepeni

Meteorolozi tvrde da će sjutra temperatura dostići 36 stepeni Celzijusa. Pretežno sunčano i toplo vrijeme očekuje se u čitavoj Crnoj Gori.

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda, i narednih pet dana biće sunčano i toplo vrijeme, a maksimalna dnevna temperatura prelaziće trideseti podiok. Meteorolog Dušan Pavićević nedavno je “Vijestima“ kazao da je maj bio najkišovitiji od kako se mjeri temperatura, odnosno od 1949.

Do 30. maja palo je oko 234 litara kiše po kvadratnom metru.

Pavićević je kazao i da je ovogodišnji maj jedan od deset najhladnijih u posljednjih 70 godina.

Bonus video: