Mihailo: Đukanović je jedan od najboljih političara Evrope, da je ovo ranije najavio nastala bi nova Srebrenica

"Crnogorska crkva postojala je vjekovima kao autokefalna, dok je Srpska pravoslavna crkva platila svoju autokefalnost milion i 500 hiljada zlatnih franaka na Berlinskom kongresu. Od SPC su danas napravili pljuvaonicu u kojoj svašta možete da čujete", istakao je Mihailo
2056 pregleda 11 komentar(a)
Sa presa, Foto: Borko Ždero
Sa presa, Foto: Borko Ždero
Ažurirano: 10.06.2019. 18:55h

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo (Miraš Dedeić) kazao je da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i ranije najavljivao da će biti vraćena imovina CPC.

On je rekao da je trebalo vremena, odnosno da se izabere pogodan trenutak za to, da bi se izbjegli sukobi.

"Mislim da je gospodin Đukanović mjerio vrijeme, kada će to da saopšti", kazao je Mihailo.

On je rekao da je Milo Đukanovic jedan od najboljih političara Evrope.

"On ne obnavlja crkvu, ona je obnovljena 1992. godine, već samo vraća imovinu državi, pravom vlasniku, kao što je i nekada bilo. On je ovo uvijek planirao, samo je mjerio riječi i čekao pravo vrijeme kako bi se izbjegli fizički obračuni. Da je Đukanović ovo ranije najavio, nastala bi nova Srebrenica", tvrdi poglavar CPC.

On je povodom izjave mitropolita crnogorsko-primorskog, Amfilohija, da je zapanjen Đukanovićevim riječima i da je "prvi put da ateista stvara crkvu", Mihailo kaže da su to samo priče na koje ne treba obraćati pažnju.

"Njegove riječi su kao ono iz Gorskog vijenca – ʼkažuj, babo, jesi li vješticaʼ. Sve te priče nemaju smisla jer je Crnogorska crkva postojala vjekovima kao autokefalna, dok je Srpska pravoslavna crkva platila svoju autokefalnost milion i 500 hiljada zlatnih franaka na Berlinskom kongresu. Od SPC su danas napravili pljuvaonicu u kojoj svašta možete da čujete", istakao je Mihailo.

Mitropolit CPC je, na konferenciji za medije, kazao da je sve što je u Crnoj Gori podignuto do 1918. vlasništvo države.

"Sve poslije 1920. što je crkva podigla je njeno, mada ćemo postaviti pitanje od kog novca je to građeno", kazao je Mihailo.

Crna Gora će dodijeliti crkve i manastire onome kome pripadaju, a to je Crnogorska pravoslavna crkva, poručio je mitropolit Mihailo.

Đukanović je prekjuče na skupu u Nikšiću kazao da Srpska pravoslavna crkva (SPC) pokušava da čuva “infrastrukturu velike Srbije”, te da će "predano raditi na obnovi crnogorske autokefalne crkve".

Bonus video: