Moraču će od jeseni bolje da čuvaju

Akcionim planom predviđen pojačan nadzor lokacija na kojima se nelegalno vadi pijesak i šljunak
625 pregleda 0 komentar(a)
Bageri u rijeci nijesu rijetka pojava, Foto: Vesko Belojević
Bageri u rijeci nijesu rijetka pojava, Foto: Vesko Belojević

Na rijeci Morači će od jeseni biti organizovan pojačan nadzor i kontrola ugroženih lokacija na kojima se nelegalno vade pijesak i šljunak.

Takva mjera predviđena je Akcionim planom za suzbijanje nelegalne eksploatacije riječnih nanosa iz vodotoka od 2019. do 2021. godine koju je Vlada usvojila u četvrtak.

“Ovom mjerom sprovešće se pojačana kontrola ugroženih lokacija nelegalnom eksploatacijom šljunka i pijeska na rijeci Morači”, navodi se, pored ostalog, u dokumentu.

Za realizaciju aktivnosti nadležni su Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Uprava za vode, Uprava za inspekcijske poslove, Uprava policije, Glavni grad Podgorica, Komunalna policija, Komunalna inspekcija i Regionalni vodovod.

U dokumentu se navodi da je cilj planiranih mjera uspostavljanje sistema održivog korišćenja voda i vodnih resursa.

Podsjećaju da je u aprilu 2017. uveden moratorijum na eksploataciju šljunka i pijeska iz rječnih korita u opštinama Podgorica, Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Nikšić i Rožaje, gdje su za 18 mjeseci izvršene 353 inspekcijske kontrole, od čega 257 redovnih kontrola, 14 kontrolnih pregleda i 82 pregleda po inicijativama.

Nadležni navode da su građani aktivno učestvovali u suzbijanju nelegalne eksploatacije, o čemu, kako navode, svjedoči i 31 prijava Upravi za vode.

Osim pojačanog nadzora na Morači, u planu je pojačan nadzor i kontrola nelegalne eksploatacije na ostalim vodotocima. Akcionim planom do 2021. planirano je i da među institucijama budu uspostavljeni mehanizmi za zaustavljanje nelegalne eksploatacije materijala iz rječnih korita.

Bonus video: