Budva i Bar grade prvi hotel za pse

Inicirano i rješenje problema pasa lutalica kroz zajednički azil na granici dviju opština
1642 pregleda 2 komentar(a)
Povećaće saradnju: Carević i Novaković, Foto: Povećaće saradnju: Carević i Novaković
Povećaće saradnju: Carević i Novaković, Foto: Povećaće saradnju: Carević i Novaković

Budva i Bar mogle bi da budu prve opštine na primorju koje će dobiti hotel za pse.

To je ideja oko koje su se složili gradonačelnik Marko Bato Carević koji je ugostio potpredsjednika Opštine Bar Radomira Novakovića Cakana.

Pored toga, Novaković je inicirao i rješenje problema pasa lutalica kroz projekat zajedničkog azila na graničnim teritorijama dviju opština.

„Dugo godina na području opštine Bar imamo smještaj za napuštene životinje. Vidimo da je Opština Budva riješila taj problem, imamo želju da u saradnjin sa njom proširimo kapacitete azila koji imate, ili na graničnoj teritoriji otvorimo neki novi azil. Nadam se da će moja posjeta biti pomak u saradnji između opština, jer najbolja situacije je kada se komšiji obratite za pomoć. Nama ne treba finansijska nego stručna pomoć, a mi ćemo sa svoje strane takođe pružiti stručnu pomoć koja je potrebna Opštini Budva“, kazao je Novaković.

Carević smatra da azil na Paštrovskoj gori nije izgrađen po svim standardima i da postoji potreba za proširenjem kapaciteta.

„Takođe postoji i potreba za izgradnjom mini hotela za pse. Iz saradnje i razmjene iskustava rađaju se dobri projekti“, istakao je Carević.

Azil, koji je Opština izgradili prije osam godina, nalazi se na parceli od 1.800 kvadrata, gdje su izgrađena 34 boksa za životinje, karantin od 30 kvadrata i objekat za smještaj štenadi od 25 kvadrata. Postoji i poseban dio za mačke na oko 120 kvadrata sa drvenom kućicom. Azil je Opština izgradila uz podršku Društva za zaštitu životinja “4 šape”, koje je arhitektonski osmislilo izgled azila, te uradilo idejni i glavni projekat. Azilom gazduje budvansko Komunalno preduzeće.

I pored toga, na budvanskim ulicama i dalje se nalazi veliki broj napuštenih životinja i problem pasa luitalica i dalje je akutelan u metropoli turizma.

Bonus video: