Većina studenta smatra da je članstvo u NATO posljedica suverene odluke države

Istraživanje je pokazalo, da većina studenata u Crnoj Gori, kako je pojasnio, vidi EU kao garant stabilnosti i budućnosti i da će naša država do 2025. da bude ravnopravna članica
540 pregleda 0 komentar(a)
Sa predstavljanja rezultata, Foto: Borko Ždero
Sa predstavljanja rezultata, Foto: Borko Ždero

Većina studenata u Crnoj Gori, odnosno 66 odsto njih, smatra da je članstvo u NATO posljedica suverene odluke države, a ne politička odluka članica toga saveza, 29 procenata njih smatra da ta vojna alijansa nije relevantna, a čak 84 procenata smatra da naša država pripada zapadno-evropskoj kulturi.

To je pokazalo istraživanja javnog mnjenja Centra za evroatlantske studije (CEAS) iz Beograda i MESA10 iz Slovačke, a koje je obuhvatilo studente iz pet država i sedam univerziteta.

“Da NATO doprinosi miru misli 61 odsto studenata iz Crne Gore, 76 iz Slovačke, a iz Srbije njih samo 21 odsto”, kazao je ekspert za spoljnu politiku MESA10 organizacije Milan Ježevica.

On je pokasnio da je istraživanje pokazalo da 55 odsto studenata u Srbiji smatra da ta zemlja treba da bude između iostoka i zapada, odnosno da ne pripada ni jednima, ni drugima.

Istraživanje je pokazalo, da većina studenata u Crnoj Gori, kako je pojasnio, vidi EU kao garant stabilnosti i budućnosti i da će naša država do 2025. da bude ravnopravna članica.

Međutim, i pored toga, kako je istraživanje pokazalo, čak 71 odsto naših studenata smatra da Crna Gora nije uspješna, a toliki procenat je i u Srbiji.

U istraživanju su učestvovali studenti univerziteta iz Slovačke, Srbije, Crne Gore, Moldavije i Bosne i Hercegovine, odnosno njih oko 1.700.

Ježevica je istakao da je istraživanje pokazalo da su studenti u Crnoj Gori se poakzali kao najnapredniji što se tiče istorije, odnosno da je čak njih 93 odsto saopštilo da je članstvo u NATO i potencijalno pristupanje EU najveće istorijsko dostignuće zemlje.

“Dok je za studente iz Moldavije to završetak Drugog svjetskog rata, odnosno za njih 71 odsto je to najveće dostignuće”, kazao je Ježevica. B.Ž.

Bonus video: