Raičević u novi vozni park ulaže 300.000 eura

Opština Bar kupuje 24 nova automobila po sistemu staro za novo, za koja će dati svojih 30 automobila
9962 pregleda 15 komentar(a)
Zgrada Opštine Bar, Foto: Radomir Petrić
Zgrada Opštine Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 12.06.2019. 20:43h

Opština Bar krenula je u obnovu voznog parka, a za trgovinu 24 službena vozila namjerava da utroši skoro 300.000 eura.

Iz Opštine su se odlučili na racionalizaciju voznog parka i zamjenu starih vozila za nova zbog značajnih sredstava koje su svake godine trošili za održavanje, servisiranje i registraciju vozila koja su stara od 11 do 20 godina.

“Nakon završenog postupka ukupan broj vozila koji sada broji 30 automobila će biti smanjen i brojaće 24, troškovi registracije će se smanjiti do 33 odsto, a troškovi održavanja i servisiranja će biti svedeni na minimum”, stoji u odgovori dostavljenom “Vijestima”.

Međutim, “Vijestima” nije odgovoreno da li su među njima i vozila konkretno namijenjena za predsjednika Opštine Dušana Raičevića, potpredsjednike Opštine Tanju Spičanović i Radovana Novakovića i predsjednika Skupštine opštine Mića Orlandića.

“Prodaja starih i kupovina novih vozila se vrši za 10 od ukupno 15 organa lokalne uprave i službi, kojima su službena vozila neophodna zbog nesmetanog obavljanja poslova iz svoje nadležnosti, sa posebnim akcentom na nabavku vozila za Komunalnu policiju i inspekciju i poresku i turističku inspekciju”, navodi se u odgovoru gradskih vlasti.

Kada su u pitanju nova vozila, ona su podijeljena u četiri kategorije.

Prema riječima stručnjaka za automobile kojeg su kontaktirale “Vijesti”, na primjer, terenac sa motorom i opremom preciziranom tenderskom dokumentacijom odgovara vozilu “folksvagen t-rok” čija je tržišna vrijednost skoro 24.000 eura.

Terenac, prema tenderu, mora biti benzinac sa automatskim mjenjačem koji, između ostalog, ima kontrolu pri vožnji u brdima, comfort telefoniranje, senzor za kišu...

Prema riječima istog stručnjaka, jedina limuzina sa automatskim mjenjačem koja se traži tenderskom dokumentacijom odgovara vozilu “folksvagen pasat”.

Tenderom se traži da ona, između ostalog, mora imati pogon na sva četiri točka, navigaciju, parking i senzore za kišu, tonirana stakla, vazadušne zavjese...

Iz uprave nisu odgovorili da li su upravo ta vozila koja namjeravaju da trguju za kategoriju 3 i 4 tenderske dokumentacije.

Opština namjerava da u ovu trgovinu uloži 240.000 eura a malo više od 52.000 eura očekuje od zamjene 30 starih službenih vozila.

“Na javnom tenderu će se izvršiti prodaja starih službenih vozila po sistemu ‘staro za novo’ na način što će ponuđači biti dužni da prilikom podnošenja ponude za kupovinu starih vozila dostave ponudu za nabavku 24 nova službena vozila u skladu sa tenderskim uslovima, a Opština će izvršiti doplatu do najniže ponuđene cijene za njihovu nabavku”, stoji u odgovoru Opštine.

Među službenim vozilima kojih namjeravaju da se otarase su i ona registarskih tablica koja obično koriste predsjednik i drugi visoki zvaničnici Opštine - BR - CG001, BR - CG002, BR - CG003....

Prodaju “zastave” po 106 eura, a “audi a6” za 5.600 eura

Vrijednosti starih vozila su definisane izvještajem o procjeni vrijednosti upotrebljavanih vozila Opštine Bar, koji je krajem maja izradio sudski vještak saobraćajne-mašinske struke Igor Radojević.

Među tih 30 vozila nalaze se jedan “audi”, četiri “folksvagena”, pet “zastava” i 20 “škoda”.

Najjeftinije među njima su četiri “zastave 128” iz 2002. godine procijenjene na po 106 eura, a najskuplji četiri godine mlađi “audi a6” (BR CG001) procijenjen na 5.583 eura.

“Kada je riječ o registraciji, za postojeća vozila, u zavisnosti od modela, godišnja registracija iznosi od 581,78 euro do 180,82 eura, a registracije za nova vozila će biti umanjene od 10 do 33 odsto”, kazali su “Vijestima” iz Opštine.

Bonus video: