Zahvaljujući predškolcima nikšićki Trg “blistao”

Prije deset godina u Nikšiću smo imali 33 odsto djece obuhvaćene predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, a sada ih imamo oko 64 odsto, istakla je Radmila Backović
1488 pregleda 1 komentar(a)
Nikšićki gradski trg, Foto: Svetlana Mandić
Nikšićki gradski trg, Foto: Svetlana Mandić

Nikšićki gradski Trg odavno nije izgledao tako lijep i to zahvaljujući mališanima iz Javne predškolske ustanove (JPU) “Dragan Kovačević” i njihovim drugarima koji će uskoro “zablistati u vrtiću”.

U sklopu kampanje “Zablistaću u vrtiću” koju Ministarstvo prosvjete realizuje sa svim vaspitno-obrazovnim ustanovama u Crnoj Gori, kako bi roditelje animirali da upišu djecu u vrtić, mališani i njihovi vaspitači iz JPU “Dragan Kovačević” pokazali su da nijesu bez razloga dobili državnu nagradu “Oktoih”, kao i Nagradu oslobođenja Nikšića.

“Predstavili smo sve ono što radimo u našoj javnoj ustanovi. Na Pisa testiranjima djeca koja su pohađala vrtić mnogo bolje rezulate daju. Zato svi zajedno treba da radimo na tome da najmlađima obezbijedimo jednake predispozicije za vaspitanje i obrazovanje”, kazala je direktorica JPU “Dragan Kovačević”, Radmila Backović.

Na Trgu je bilo postavljeno šest štandova – štand vaspitnih jedinica, stručnih saradnika, engleskog jezika, ishrane u vrtiću, didaktičke radionice i Savjeta roditelja, kao i tri poligona, za plesne, sportske i vaspitno-obrazovne aktivnosti, a mališani su i pjesmom, igrom i glumom pokazali šta su sve naučili u vrtiću.

“Tu smo da roditeljima damo odgovor zašto djecu treba da upisuju u vrtiće. Deca više ne plaču kad dolaze u vrtić već kada izlaze iz njega, a izlaze sa velikim znanjem. Trudimo se da se edukujemo za buduće, savremeno, zahtjevno dijete, da mu izađemo u susret”, kazala je direktorica jedne od najvećih predškolskih ustanova u Crnoj Gori.

U sklopu JPU “Dragan Kovačević” funkcioniše 20 vaspitnih jedinica, a otvoreni su i vrtići u prigradskim i ruralnim područjima.

Prošle godine, prema riječima Backović, upisano je 2.200 nikšićkih mališana, a za narednu godinu do sada je upisano već njih 1.200.

“Prije deset godina u Nikšiću smo imali 33 odsto djece obuhvaćene predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, a sada ih imamo oko 64 odsto”, istakla je Backović.

Podsjetila je da Ministarstvo prosvjete kampanjom “Zablistaću u vrtiću” želi da doprinese ostvarenju konačnog cilja, a to je da do 2020. godine 95 odsto djece uzrasta od tri do šest godina pohađa vrtić.

Bonus video: