Obrazovanje je osnova za ukidanje dječijeg rada

Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada obilježen je prvi put 2002. godine
377 pregleda 0 komentar(a)
Svjetski dan protiv dječijeg rada, Foto: Defendologija
Svjetski dan protiv dječijeg rada, Foto: Defendologija

Povodom 12. juna, Svjetskog dana borbe protiv dječijeg rada, Dnevni centar za djecu i porodicu „Defendologija“ organizovao je radionicu o značaju obrazovanja u naselju pod Trebjesom, a prisutno je bilo preko stotinu predstavnika romske i egipćanske (RE) zajednice.

„Interaktivna radionica doprinijela je da se kroz lične primjere govori o važnosti obrazovanja, uspjesima pojedinca, razlikama koje im je donijelo obrazovanje te o važnosti školovanja i usavršavanja kao jedinog mehanizma u borbi protiv trgovine ljudima, prinudnog dječijeg rada i svih onih opasnosti u kojima se djeca mogu naći kada su podvrgnuta pravima ulice“, kazala je Jelena Milić, direktorica Dnevnog centra.

Panelisti na radionici bili su Fana Delija, iz Centra za romske inicijative, Vera Božović, direktorica Osnovne škole „Mileva Lajović Lalatović“, Jovanka Peković iz OŠ „Milija Nikčević“, Velbana Naza, medijatorka u zajednici iz škole „Mileva Lajović Lalatović“ i Ahmetović Nardi ispred Centra za afirmaciju RE populacije, a učešće u diskusiji uzeli su i prisutni članovi RE zajednice.

Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada obilježen je prvi put 2002. godine, a radionicom koju je organizovao Defendologija centar pokušano je da se ukaže na to da je “obrazovanje, osnova za ukidanje dječijeg rada”.

Bonus video: