Đorđević: Sina su mi oteli, a država ćuti

Đorđević ističe da je sa partnerkom sa kojom je živio u slobodnoj vezi dobio sina, te da je od rođenja djeteta pokušavala da ga odvoji od oca, o čemu je obavijestio barski Centar za socijalni rad
20435 pregleda 5 komentar(a)
Aleksandar Đorđević Draškin, Foto: Radomir Petrić
Aleksandar Đorđević Draškin, Foto: Radomir Petrić

Aleksandar Đorđević Draškin pokušava da sazna istinu kako je njegov maloljetni sin napustio Bar i Crnu Goru.

Književnik koji sada živi u Baru, a penziju je zaradio u Francuskoj, podnio je Osnovnom državnom tužilaštvu Bar (ODT) krivičnu prijavu protiv svoje partnerke S.P, državljanke BiH, kojom je tereti da je otela njihovog sina, kojeg je, kako tvrdi, bez njegovog dopuštenja odvela van Crne Gore.

Đorđević ističe da je sa partnerkom sa kojom je živio u slobodnoj vezi dobio sina, te da je od rođenja djeteta pokušavala da ga odvoji od oca, o čemu je obavijestio barski Centar za socijalni rad.

“Naš sin je prema dogovoru živio sa majkom, a bio sam sa njim u stalnom kontaktu. Pazio sam ga, nije bilo nikakvih konflikata, dolazio je kod mene. On je inače crnogorski državljanin i učio je u jednoj barskoj srednjoj školi. Kada sam bio u inostranstvu 27. februara, moja partnerka je sa još jednom osobom koja je američki državljanin, iskoristila da mog sina bez mog dopuštenja ispiše iz škole i odvede ga iz Crne Gore, ne obavještavajući me ni gdje ni zašto idu”, kaže Đorđević.

On navodi da je slanjem “mejl mamca” na koji je sin reagovao, uspio da sazna gdje su oni završili - u jednom selu u američkoj saveznoj državi Pensilvanji.

“Nje mi jasno kako je mogao da dobije tako brzo američku vizu. U više navrata sam slao pisma Ambasadi SAD u Podgorici i ambasadorki lično, tražeći odgovore kako je to moguće i gdje se moj sin sada nalazi. Odgovorili su mi iz konzularnog odjeljenja da je američka ambasada primila moju prepisku o sinu, uz napomenu da Ambasada SAD ne interveniše u sporovima oko starateljstva. Oni su me uputili tim pismom da se obratim lokalnim organima za sprovođenje zakona kako bih riješio sporove o starateljstvu, te, u slučaju da smatram da je moj sin možda otet, podnesem Haški zahtjev za otmicu Stejt Dipartmentu”, kazao je Đorđević.

Iz barske policije “Vijestima” je rečeno da je o svemu upoznato ODT. Portparol ODT-a Bar Radovan Đurišić kazao je za “Vijesti” da je slučaj proslijeđen na izjašnjenje Višem državnom tužilaštvu (VDT)

“Krivična prijava Đorđevića je stigla u ODT, ali, kako je to prijava za otmicu, proslijeđena je VDT-u u čijoj je nadležnosti ovo krivično djelo, i čekamo da se VDT izjasni. Dijete je imalo pasoš”, kazao je Đurišić.

Đorđević je u međuvremenu pokušao da štrajkuje glađu ispred Ambasade SAD u Podgorici, a u svojoj borbi da sve riješi institucionalnim putem, prvo je obavijestio policiju, potom angažovao advokata i podnio krivičnu prijavu.

“Kao čovjek, uvrijeđen sam što Crna Gora ne brani svoju djecu, i što nema jasnih odrednica oko kidnapovanja djece. Sumnjam da je moj sin na prevaru odveden iz Crne Gore, a svakako bez moje dozvole. U zakonu piše da otac i majka imaju ista prava u staranju o djetetu do njegovog punoljetstva, i da je potrebna dozvola oba roditelja za izlazak djeteta. Toga ovdje nije bilo”, kategoričan je Đorđević.

Bonus video: