Hoće li zabrana pušenja ugroziti sezonu?

Uvoznici cigareta poručuju da vlasnici kafića nijesu spremni i da im za prilagođavanje treba minimum dvije godine. S obzirom na zvanične podatke o broju inspektora, inspekcije nemaju dovoljno resursa da kontrolišu primjenu budućeg propisa
6063 pregleda 7 komentar(a)
Plaćanje takse biće dozvoljeno samo kazinima, Foto: Vesko Belojević
Plaćanje takse biće dozvoljeno samo kazinima, Foto: Vesko Belojević

U Ministarstvu zdravlja vjeruju da će poslanici podržati Predlog zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, ali i da zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima neće ugroziti turističku sezonu.

“Nemamo dileme da će poslanici podržati zakon. Takođe vjerujemo da će se naći na plenumu čim prođe neophodnu skupštinsku proceduru, kao i sva ostala zakonska akta”, kazali su iz resora na čijem je čelu Kenan Hrapović.

Iz Ministarstva su “Vijestima” odgovorili i da vjeruju da će primjena novog propisa protiv pušenja i te kako doprinijeti imidžu Crne Gore i da može samo jačati poziciju države na turističkoj mapi:

“Punom primjenom ovog zakona Crna Gora stavlja do znanja i našim građanima i turistima da brine o zdravlju nacije i da kreiramo u medicinskom smislu zdravi ambijent unutar svojih granica”.

Nekoliko ugostitelja juče je “Vijestima” kazalo da će se zakon, prema nezvaničnim informacijama koje su dobili, primjenjivati tek od septembra. Iz Unije poslodavaca nijesu odgovorili kako komentarišu i da li podržavaju izmjene zakona, da li će primjena novog propisa dovesti do pada prometa u ugostiteljskim turističkim objektima.

Crna Gora je rekorder u Evropi po broju pušača, jer duvan konzumira čak 35,4 odsto odrasle populacije. Još 18 odsto građana nekada tokom života je konzumiralo cigarete. Od kancera pluća svake godine oboli 400 osoba, a preko 95 odsto tih slučajeva se javlja kao posljedica pušenja.

Izvršni direktor kompanije Plus, Prokopije Perić, “Vijestima” je kazao da Predlog Zakona u toj firmi, koja se bavi uvozom cigareta, shvataju kao dio usklađivanja sa evropskim standardima, ali da odredbe o zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima nijesu predmet evropskog prava, nego slobode uređivanja svake članice Evropske unije, pa tako i Crne Gore kao kandidata za članstvo:

“Na taj način, imate mnoge evropske zemlje koje uopšte nemaju potpunu zabranu pušenja u zatvorenim prostorima”.

Perić je kazao da izmjene Zakona koje je Vlada prekjuče usvojila donose značajne promjene, za koje niti su objekti danas tehnički spremni, niti inspekcijski organi imaju dovoljno resursa da ih nadziru.

“Smatramo da bi trebalo naći prelazno rješenje kojim će biti dozvoljena podjela između pušačkog prostora, gdje se služi samo piće i nepušačkog, u kome se služi hrana. U najmanju ruku, ugostiteljskim objektima treba dati primjeran period za prilagođavanje od makar dvije godine”, zaključio je Perić.

Šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović nedavno je kazala da, prema posljednjem globalnom izvještaju te organizacije, svake četvrte sekunde jedna osoba izgubi život zbog upotrebe duvana.

Na globalnom nivou smanjena je stopa pušača, pa tako 20 odsto stanovništva konzumira duvan. Brajović je pojasnila da je najviše pušača u regionu Evrope prosječno 29 odsto.

Prema novom Predlogu zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, koji je prekjuče usvojila Vlada, zabranjuje se pušenje u svim zatvorenim javnim i radnim prostorima, a ubuduće neće biti moguće plaćanje takse da bi u nekom dijelu objekta bilo dozvoljeno pušenje.

Zakonska zabrana odnosi se na cigarete, kao i nove duvanske proizvode, elektronske cigarete, nargile...

Hrapović je prekjuče saopštio da je u djelovima kafića, barova, restorana, u kojima se služi piće ili hrana, strogo zabranjeno pušenje, te da neće biti dozvoljeno plaćanje takse na upotrebu duvanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima. Kazao je da je za nepunih sedam godina naplaćeno svega 2,7 miliona eura po osnovu tih taksi. U javnim i radnim zatvorenim objektima pušenje će biti dozvoljeno isključivo ako vlasnik odredi poseban prostor koji će služiti isključivo za pušenje, a za koji će biti jasno definisani uslovi izolacije, površine, pozicije i opreme.

Za godinu napisali kazne u iznosu od 12,3 hiljade eura

Iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) nijesu odgovorili “Vijestima” da li raspolažu dovoljnim brojem zdravstvenih, sanitarnih, tržišnih i turističkih inspektora koji će kontrolisati da li se poštuje novi zakon o zabrani pušenja. Prema godišnjem izvještaju UIP, lani je turistička inspekcija izvršila 521 kontrolu u odnosu na Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda i konstatovala 68 nepravilnosti, koje su sankcionisane sa 41 prekršajnim nalogom u novčanom iznosu od 11.030 eura. Nepravilnosti su se odnosile na neisticanje oznake o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru ili konzumiranje duvanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima bez plaćanja takse.

Sanitarni inspektori su u 2018. godini, kada je riječ o zakonu protiv pušenja, izvršili 585 kontrola i pronašli sedam nepravilnosti. U dva slučaja nije bilo oznake o zabrani pušenja, dok se u pet slučajeva duvan konzumirao u radnom prostoru. Sanitarni inspektori napisali su kazne u ukupnom iznosu od 1.270 eura zbog upotrebe duvanskih prozivoda u radnom i javnom prostoru.

Prema posljednjim zvaničnim podacima, Uprava za inspekcijske poslove ima ukupno nešto preko 200 inspektora, a ranije su se žalili da im treba barem još 70.

Bonus video: