"Nadležni da se spuste među narod i razgovaraju, jer se radi o zaštiti životne sredine i klimatskim promjenama"

Ekološke NVO Ozon, Breznica, Društvo mladih ekologa Nikšić, Sjeverna zemlja, Grih Houm i Centar za razvoj Durmitora u narednih pet mjeseci organizovaće sedam javnih dešavanja sa ciljem boljeg informisanja građana o poglavlju 27 - Životna sredina
782 pregleda 2 komentar(a)
Perović, Foto: Svetlana Mandić
Perović, Foto: Svetlana Mandić

Građani su odlično upoznati gdje je i na koji način ugrožena životna sredina u Crnoj Gori i predstavnici vlasti treba da više neposredno komuniciraju sa narodom, smatraju u ekološkoj nevladinoj organizaciji (NVO) Ozon.

Predsjednik Ozona Aleksandar Perović rekao je da su to pokazale posjete Žabljaku i Pljevljima koje su organizivane u okviru projekta Euroskop.

“Građani odlično znaju gdje je tačno u njihovim mjestima ugrožena životna sredina, na koji način, ko je uzročnik. Nadležni treba da se spuste među narod i sa njima razgovaraju, posebno jer se radi o zaštiti životne sredine i klimatskim promjenama”, kazao je Perović agenciji MINA.

Ekološke NVO Ozon, Breznica, Društvo mladih ekologa Nikšić, Sjeverna zemlja, Grih Houm i Centar za razvoj Durmitora u narednih pet mjeseci organizovaće sedam javnih dešavanja sa ciljem boljeg informisanja građana o poglavlju 27 - Životna sredina.

Nakon što su posjetili Žabljak i Pljevlja, događaji će biti organizovani na centralnim gradskim prostorima Podgorice, Nikšića, Berana, Rožaja i Ulcinja, kako bi građane upoznali o procesu pregovora u poglavlju 27, najkompleksnijem i finansijski najzahtjevnijem, segmentu evropskih integracija.

Perović je istakao da su više nego zadovoljni posjetama Žabljaku i Pljevljima i razgovorima sa građanima.

“Dobro su odreagovali bili su vrlo otvoreni. Radi se važnim stvarima i oni to prepoznaju”, kazao je Perović.

On je naveo da svaka lokalna zajednica ima specifične probleme.

“Priroda je najveći reaurs koji Crna Gora ima i zato se moramo potruditi da je zaštitimo. Prva linija njene odbrane počinje na lokalnom nivou, ali im nadležni prvo treba da stvore uslove za to”, poručio je Perović.

On je kazao da Vlada Crne Gore još drži pod stepenom tajnosti Pregovaračku poziciju za poglavlje 27, iako su trażili da bude dostupna javnosti baš zbog javnih kampanja kakav je Euroskop, odnosno bolje interakcije sa građanima.

"Smatramo da je to potrebno učiniti što prije i omogućiti da se zainteresovana javnost uključi u proces pregovora i donošenja odluka u oblastima životne sredine i klimatskih promjena", zaključio je Perović.

Bonus video: