VCG domaćin međunarodne pomorske vježbe u Baru

Cilj vježbe, na kojoj učestvuju mornarice šest zemalja Adrion inicijative - Italije, Grčke, Slovenije, Hrvatske, Albanije i Crne Gore, je unaprjeđenje saradnje i povećanje interoperabilnosti između pomorskih snaga Adrion inicijative
339 pregleda 0 komentar(a)
Bar, Foto: Ministarstvo odbrane
Bar, Foto: Ministarstvo odbrane

Međunarodna pomorska vježba ADRION LIVEX 19, čiji je domaćin crnogorska Vojska, počela je u utorak u barskom akvatoriju, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Cilj vježbe, na kojoj učestvuju mornarice šest zemalja Adrion inicijative - Italije, Grčke, Slovenije, Hrvatske, Albanije i Crne Gore, je unaprjeđenje saradnje i povećanje interoperabilnosti između pomorskih snaga Adrion inicijative.

Iz Ministarstva su kazali da će vježba imati intervidovski karakter jer će, pored pomorskih, biti angažovane i vazduhoplovne snage.

“Vježba će biti realizovana u tri faze - uplovljenje brodova u luku, integracija snaga i vježbe u luci, obuka na moru, odnosno taktičko manevrisanje, vježbe komunikacije, traganja i spašavanja, gađanja na moru, kao i postupci u operacijama pomorske blockade i analiza vježbe i odlazak snaga”, dodaje se u saopštenju.

Vojska Crne Gore bila je domaćin vježbe Adrion Livex 2011. godine, a sada prvi put od kada je Crna Gora članica NATO.

Sve zemlje učesnice vježbe Adrion Livex 19, koja će trajati do 28. juna, članice su NATO-a.

Bonus video: