U BUDVI KREĆU INTENZIVNE KONTROLE PRIVATNOG SMJEŠTAJA

Odžić: Plaćajte taksu, biće kazni

Inspekcijski timovi od juče na terenu
4361 pregleda 4 komentar(a)
Naplata bolja nego lani: Odžić, Foto: Vuk Lajović
Naplata bolja nego lani: Odžić, Foto: Vuk Lajović

Pozivamo sve izdavaoce privatnog smještaja da legalizuju svoju djelatnost, kao i da redovno izmiruju boravišnu taksu, kako bi izbjegli eventualne kazne u toku ljetnje turističke sezone.

To je za“Vijesti“ saopštio sekretar za finansije i direktora Uprave za naplatu javnih prihoda Petar Odžić (SDP), navodeći da su inspekcijski timovi od juče na terenu i vršiće kontrole do 1. oktobra.

„Ove godine će uprava lokalnih javnih prihoda u saradnji sa Turističkom organizacijom pojačati inspekcijski nadzor, kako bi rezultati u naplati boravišne takse, kao i suzbijanju sive ekonomije bili vidljiviji. Timovi će na terenu raditi na svim rejonima, uključujući i prigradska naselja“, kazao je Odžić.

Prema njegovim riječima, naplata boravišne takse ostvaruje se planiranom dinamikom, i premašuje iznose u odnosu na isti period prošle godine.

„Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva zaključno sa 16. junom naplatila je 701.143.34 eura na ime boravišne takse, što je za gotovo za 110 hiljada eura više nego u istom periodu lani. Od ukupno naplaćenog iznosa 318.246.81 eura eura odnosi na naplatu boravišne takse za privatni smještaj. Prošle godine u istom periodu naplaćeno je 592.445.69 eura eura, od čega se 272.264.32 eura odnosi na fizička lica. Samo tokom posljednje obračunske sedmice od 9. do 16. juna naplaćeno je 57 hiljada eura na ime boravišne takse od kojih 35.837 u privatnom smještaju“, kazao je Odžić i dodao da boravišna taksa predstavlja prihod Nacionalne i Turističke organizacije Budve. Ponovio je da su inspekcijski timovi ovlašćeni za kontrolu privatnog smještaja i naplatu boravišne takse na terenu.

„I pored velikih napredaka u naplati boravišne takse, prostor sive zone je još veliki, ali zajedničkim naporima lokalne i državne turističke inspekcije trudićemo se da sivu zonu svedemo na minimum“, kazao je Odžić.

On je podsjetio da je cijena boravišne takse ostala nepromijenjena, a prihod od nje u promjeru 80 prema 20 odsto dijele Turistička organizacija Budve i Nacionalna turistička organizcija.

Turistička organizacija Budve dominantni priliv očekuje od naplate boravišne takse i njen budžet za ovu godinu biće čak 3,5 miliona eura.