POSJETA DIREKTORA JPMD PREDRAGA JELUŠIĆA INSTITUTU ZA BIOLOGIJU MORA

Morsko dobro će podržati projekat Boka akvarijum

604 pregleda 0 komentar(a)
Sa posjete IBMK, Foto: IBMK
Sa posjete IBMK, Foto: IBMK

Direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore Predrag Jelušić posjetio je danas sa svojim saradnicima Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore u Kotoru (IBMK).

“Na sastanku sa rukovodstvom Instituta razgovarano je o nastavku saradnje ove dvije institucije u realizaciji aktuelnih i budućih projekata, prije svega u oblasti praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode na kupalištima duž crnogorskog primorja, ali i projektima koji se odnose na istraživanja morskih pećina, praćenje uticaja nasipanja plaža na morski ekosistem, te nastavak saradnje na međunarodnim projektima koji se bave monitoringom otpada u moru i na plažama", saopšteno je danas iz Morskog Dobra.

Ocijenjeno je da je voda za kupanje na kontrolisanim plažama od početka ovogodišnje sezone bila odličnog kvaliteta, te da je na više od 95% prve K1 kategorije, kao i da će od naredne sezone u praksi biti primjenjena nova kategorizacija voda za kupanje u propisana novim Pravilnikom Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja kojim su transponovane odredbe EU Direktive o upravljanju vodama za kupanje. Posebno je istaknut značaj projekta koji se bavi istraživanjima biodiverziteta i uticaja zagađenja u Plavoj špilji u cilju predlaganja mjera za održivo upravljanje ovom pećinom koja predstvalja svojevrsnu turističku atrakciju na našoj obali.

Direktor IBMK dr Mirko Đurović, zahvalio se na veoma uspješnoj saradnji sa JP Morsko Dobro.

“Nakon dobijanja međunarodne akreditacije za ispitivanje sanitranog kvaliteta morske vode IBMK u potpunosti je posvećen realizaciji ove aktivnosti, a planirano je i proširenje obima akreditovanih metoda za buduće obaveze koje će imati država Crna Gora. a odnose se na različite segmente monitoring morskog ekosistema u skladu sa zahtjevima EU Direktiva", kazao je Đurović.

On i Jelušić sa saradnicima potomm su obišli i radove na izgradnji prvog javnog akavrijuma u Crnoj Gori – Boka Akvarijuma koji se gradi u prizemlju zgrade IBNMK u Dobroti.

Kako je saopšteno, dogovoreno je da Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom i IBMK realizuju zajedničku investiciju uređenja otvorenog dijela budućeg kompleksa akvarijuma koji će biti smješten u dijelu dvorišta Instituta. Planirano je da se uređenjem terena, staza i zelenih površina, te postavljanjem izložbenih paviljona, posjetiocima omogući pristup akvarijumu i ujedno upotpuni prostor za prezentaciju na otvorenom. Ovom zajedničkom investicijom omogućiće se da se kompletni radovi na javnom akvarijumu završe u predviđenom roku, odnosno do aprila 2020. godine.

Preporučujemo za Vas