Jedrilica prihvaćena i dotegljena u Bar za manje od pola sata

Posada jedrilice pod zastavom Francuske zatražila pomoć preko Pomorsko-operativnog centra UPS, navodeći da su ostali bez pogona u rejonu Maljevika
3300 pregleda 0 komentar(a)
Sa današnje akcije, Foto: Uprava pomorske sigurnosti
Sa današnje akcije, Foto: Uprava pomorske sigurnosti

Spasilački tim Uprave pomorske sigurnosti (UPS) danas popodne imao je još jednu uspješnu akciju pružanja pomoći nautičatrima u nevolji.

Oko 16:30, posada jedrilice “Cap Verde” pod zastavom Francuske zatražila je pomoć preko Pomorsko-operativnog centra UPS, navodeći da su ostali bez pogona u rejonu Maljevika.

Nakon što je iz centra proslijeđen alarm spasilačkom timu, od momenta isplovljavanja spasilačkog broda SAR 1 sa Gata V barske luke do pronalaženja jedrilice, a potom i njenog tegljenja u Bar, nije prošlo više od pola sata.

U telefonskom kontaktu sa “Vijestima” neposredno nakon što je “Cap Verde” dotegljen u Bar, direktor Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Safet Kočan zahvalio je na asistenciji u akciji službeniku Lučke kapetanije Bar Slavku Ćiru Mariću, a potom ocijenio da je ovo bio svojevrsni trening za sve segmente sistema spašavanja na moru.

"Ovo je bila naša rutinska akcija koja je sprovedena u idealnim vremenskim uslovima, tako da se slobodno može reći da nam je ovo bio trening za dejstva u mnogo složenijim okolnostzima. Ono što je vrlo bitno u ovom slučaju jeste činjenica da su nautičari postupili shodno našim ranijim obavještenjima kako da se reaguje u slučaju problema na moru. Oni su pozvali broj za hitne intervencije 129, poziv su primili naši službenici u Pomorskom operatvnom centru koji su odmah dali nalog za akciju Odjeljenju Službe traganja i spasavanja (STS) na moru. Jedrilicu smo locirali uz korišćenje VTMS sistema, i tako uputili spasilački tim direktno na cilj", rekao je “Vijestima” Kočan.

On je dodao i da su pripadnici STS ove Uprave upravo okončali specijalizovani spasilački kurs u Rijeci.

Bonus video: